Virtualni Sinj

Što je to Virtualni Sinj?

Virtualni Sinj je projekt koji je nastao s ciljem da prikaže stvarne ljepote grada Sinja u virtualnom obliku. Spoj najnovijih tehnologija i fotografije omogućava realizaciju ovog jedinstvenog načina upoznavanja grada Sinja. Jedinstven je po tome što omogućava realan prikaz ambijenta i lokacije i rotaciju od 360 stupnjeva. Osnovna ideja je obuhvatiti najzanimljivije lokacije u širem centru grada i prezentirati ih na ovom portalu. S vremenom će se dodavati nove lokacije pa preporučamo da povremeno navratite i provjerite koje su nove lokacije dodane. Projekt je nastao suradnjom portala www.sinj.com.hr, Foto-video udruge "Sinj" i grada Sinja koji je sponzorirao ovaj projekt 2008. godine, te se posebno zahvaljujemo tadašnjem gradonačelniku Ivanu Nasiću, dogradonačelniku Stipi Župiću i predsjedniku Foto-video udruge - gospodinu Filipu Ratkoviću.

Kome je namijenjen Virtualni Sinj?

Virtualni Sinj namijenjen je svakom virtualnom putniku iz bilo kojeg dijela svijeta koji se želi prošetati našim gradom.

Koji su osnovni uvjeti da bi se mogao otvoriti Virtualni Sinj?

Osnovni uvjeti su: pristup internetu i Flash player 9 (besplatan!). Preporučljivo je imati pristup internetu putem ADSL-a zbog veće brzine prijenosa podataka. Isto tako preporučljivo je imati najnoviju verziju Flash playera. Nije potrebno instalirati nikakve dodatne programe, tako da se Virtualni Sinj može pregledati na svakom računalu koje ima instaliran Flash player.

Kako se koristiti Virtualnim Sinjem?

Na mapi u vrhu stranice su crvenim markerima označene lokacije na kojima je omogućena virtualna šetnja. Klikom na jednu od lokacija u info-prozorčiću se otvara slika lokacije i klikom na nju otvara se "virtualna šetnja" odabranom lokacijom. Također je moguće izabrati željenu lokaciju iz izbornika koji se nalazi s desne strane. Za šetnju, odnosno rotaciju je moguće koristiti miša ili strelice tipkovnice. Zumiranje se ostvaruje kotačićem miša. Važno je napomenuti da je moguće samo rotirati se oko zadane točke, šetnja naprijed-nazad nije moguća.

Zašto je mapa mutna?

Mapa koja je korištena u ovom projektu naziva se Google Maps. Uz digitalne karte koje su vektorske slike, osnova sustava su i satelitske snimke koje su rasterskog tipa, a podržane su uglavnom u visokoj razlučivosti za sva područja velike naseljenosti i važne zemljopisne lokacije. Fotografije se polako prikupljaju kako nastaju, nakon odabira se implementiraju u sustav, te je tako većina fotografija starija od godinu dana, a neke potječu čak iz 2001. godine. Satelitske snimke visoke razlučivosti grada Sinja još uvijek nisu implementirane u ovaj Google-ov sustav, no stalnim priljevom novih i boljih fotografija postupno se poboljšava sveukupna rezolucija i preciznost pa tako očekujemo da će uskoro i područje grada Sinja biti vidljivo u većoj rezoluciji.

Pijaca

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Stari Grad 1

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Stari Grad 2

Alkarsko trkaliste

Fotografirano 08. kolovoza 2009.

Stari Grad 3

Fotografirano 30. travnja 2009.

Kamiċak

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Pijaca

Fotografirano 08. kolovoza 2009.

Mackule na Starom Gradu

Fotografirano 08. kolovoza 2009.