Povijest sinjskog sporta

Mi Sinjani imamo osobito razloga da zavirimo u daleku prošlost, jer prema nalazu arheologa Josipa-Bepa Britvića, prvi se nogomet počeo igrati u Cetinskoj Krajini. Otkrićem kamenog reljefa iz drugog desetljeća prvog stoljeća n.e. koji prikazuje mladića Gaja C. Laberija u sportskoj odjeći onog doba s kožnim naramenicama kako desnom rukom drži loptu sastavljenu od niza šestorokuta vrlo sličnoj današnjoj buba-mari.
Spomenik je pronađen sredinom 18. stoljeća u selu Gardunu, a više od 100 godina krasi kuću Romana Perkovića u Sinju. Ovo otkriće potvrdila je i FIFA u svom službenom biltenu ˝FIFA NEWS˝ 1969. godine. Pema tvrdnji J. Britvića , što on potkrepljuje iz njegovog dugogodišnjeg rada, u ovim krajevima prvo je počelo igrati nogomet ilirsko pleme Delmati još prije 500 g. n.e. pranogomet su prenijeli na rimske legionare što se vidi iz oblika lopte i pronalaska nekoliko igrališta u Sinjskom kraju.

Među prvim društvima za organizirano bavljenje sportom je gimnastičko društvo Sokol osnovano 1805. godine. Začetnik društva je Krunoslav Tripalo. Nakon II svjetskog rata društvo je dobilo ime Fiskulturno društvo Junak, koje 1952. godine mijenja ime u Društvo za tjelesni odgoj - Partizan. Kroz društvo su prošle mnoge sekcije od gimnastike, st. tenisa, streljaštva, kuglanja, tae-kwaendo. Vidljiv trag je ostavio prvi predsjednik Vjekoslav Bareza, a društvo je smješteno od 1812 u Sokolani, današnje kino.

SINJSKA ALKA - Sportsko-kulturna priredba, datira iz 1715 godine- održava se svake godine, a zbog značaja priredbe spada i u kulturu i u sport jer je natjecateljskog karaktera protkana različitim vještinama.


KONJIČKI SPORT - Javlja se krajem 18.stoljeća u neformalnom obliku. Uglavnom se okupljalo jednom godišnje – za poznate konjske trke. Prvo konjičko društvo osnovano je u Sinju 1820. godine pod imenom Dalmatinsko kolo jahača. Poslije drugog svjetskog rata osniva se sekcija jahanja pri DTO Partizan u Sinju.
Godine 1968 osniva se K.K. Alkar, a najviše ovaj sport dobiva 1979 godine kada Sinj dobiva i novi hipodrom. Kroz ovo vrijeme održavaju se tradicionalne konjske trke, a Sinj je bio i domaćin nekoliko eminentnih prvenstava na nivou države.


NOGOMET- Prvu nogometnu loptu u naše krajeve donio je češki student Franjo Tripalo-Kekica. Do 1916 godine godine nogomet se igra neformalno tj. do osnivanja N.K. Junak. Ime Junak je dobio po Anti Tomaševiću-Kuki, hrvaču svjetskog glasa. U početku Junak odigrava prijateljske utakmice, a od 1920 godine, utakmice se odigravaju po župama. Poslije drugog svjetskog rata Junak se takmiči u nogometnom prvenstvu Dalmacije. Najveći uspjesi do 1990 su ulazak u II ligu i amaterski prvak Hrvatske, a od dolaska Hrvatske države najveći uspjeh je ulazak u I.B. ligu.
Uz N.K. JUNAK vežu se poznata svjetska imena. Izdvojit ćemo neka od njih:


MLADEN DELIĆ - radio i tv komentator koji je obilježio ova dva medija poznatim sloganom JE LI TO MOGUĆE. Završio je visoku školu za fiskulturu u Beogradu i poslije je radio na RTV Zagreb.

SLAVEN ZAMBATA - nogometaš Dinama i reprezentacije – nadareni golgeter koji je pronio i slavu svog JUNAKA vrhunskim golovima. Diplomirao je pravo i danas je uspešan menadžer.

NIKOLA JERKAN i JANKO JANKOVIĆ - prvi reprezentativci koji su svoje kvalitete povrdili u domaćim klubovima a poslije i u inozemstvu.

MIRKO JOZIĆ se vinuo iz Junaka u trenerske vode. Dugo godina je trener u NSH, a sa mladom reprezentacijim Jugoslavije postao je prvak svijeta 1987. godine. Godine 2002. odveo je reprezentaciju Hrvatske na Svjetsko prvenstvo.

VLADIMIR BEARA također potječe iz naših krajeva, točnije iz Zelova, odakle je i otišao u Hajduka.Veliki Vladimir Beara igrao je i za REPREZENTACIJU SVIJETA.

Uz Junak osnovan je i NK Rad, koji se ubrzo ugasio. Treba naglasiti da je rad igrao na STAROM PAZARU.


NK TEKSTILAC – osnovan je 1954. godine. Iz kluba je izašlo nekoliko kvalitetnih igrača i danas ima odličnu školu nogometa i odlične uvjete za nogomet.

NK GLAVICE - osnovan je 1937. godine kada je Mate Roguljić donio prvu loptu u Glavice. Od 1946. klub mijenja ime GLAVICA u BORAC. Iz kluba je izašlo nekoliko kvalitetnih nogometaša. Ima izvanredne uvjete za napredak. Imao je više uspjeha, a najveći je kvalifikacije za Jedinstvenu republičku ligu.


PLANINARSTVO je utemeljeno 1922. godine. Osniva se P.D. SVILAJA i dan danas djeluje pod tim imenom.TENIS se u Sinju igrao poslije i svjetskog rata kada klub nije postojao, ali je obitelj Tripalo prva igrala tenis, zato je Branko Tripalo prvi tenisač iz Sinja. Danas postoji T.K. Sinj, ali uglavnom u funkciji mlađe kategorije.


AERO KLUB SINJ - osnovan je1946. godine i osposobio je uglavnom kvalitetne pilote i padobrance zbog dobrih uvjeta na PIKETU. Dugo godina je organiziran ALKARSKI PADOBRANSKI KUP.


K.K ALKAR - Poznati košarkaški klub i vrlo uspješan u takmičenjima. Spomet ćemo najveće ostvarenje Finale kupa s BOSNOM i ulazak u I b ligu. Osnovan 1954. godine
pod imenom TEKSTILAC, 1965. godine mijenja ime u K.K. ALKAR. Danas je član I lige HRVATSKE. Imena koja su obilježila klub – STIPE VRCAN i MILIVOJ OMAŠIĆ. Nakon ALKARA prelaze u LOKOMOTIVU Zagreb. Omašić je igrao u reprezentaciji države.


RUKOMETNI KLUBOVI-Ž.R.K.SINJ, nastao od R.K. DALMATINKA – godinama gaji najbolje rukometašice. Takmiči se u I b ligi. R.K. KAMIČAK- koji je proniknuo iz prijašnjih rukometnih klubova s ovoga područja.


RAGBI KLUB SINJ – osnovan je 1978. godine, uvijek je bio problem igralište, koje će najvjerojatnije uskoro dobiti, izbacio je niz hrvatskih ragbijaša.KUGLANJE - proizišlo iz sekcije tvornice konca Dalmatinka. Danas se takmiči muška ekipa Sinj.
ATLETIKA - A.K. SINJ – osnovan je 1986. godine, uglavnom ima trkače a dokazao se kao odličan organizator prvenstva Hrvatske u maratonu 1995-1996. Prije je organizirao kros Jugoslavije 1986. godine.
Legenda atletike iz naših krajeva je JOZO ALEBIĆ rođen u Hrvacama. Kao član ASK-a Split postigao je nekoliko izvanrednih rezultata među kojima treba izdvojiti: prvak države na 200 m od 1975-1977; 400m 1972, 1974-1977., 1979-1981, nekoliko državnih rekorda na 400m, a najbolji je 45.86 do nekoliko nastupa na Olimpijskim igrama, Prvenstvu Europe pa do Prvaka Balkana na 400m 1972-1977.


PLIVANJE – vezano je za izgradnju olimpijskog bazena, koji danas nije u funkciji. U početku je pri DTO Partizan bila sekcija plivača, a poslije se organizirala obuka za neplivače. Bazen je izgrađen 1953. godine.


ŠAH – službeno je dobio klub 1973. godine. Do tada se igrao neformalno, iako je održao niz takmičenja i prvenstava. Od 1974. godine klub je dobio ime Š.K. SINJ.MALI NOGOMET – dobio je službenu ligu 1981.godine i od tada djeluju službena takmičenja. Pod njihovom paskom održava se održava se tradicionalni Novogodišnji turnir.
ODBOJKA - Kako se odbojka uselila u Sinj?
Profesor tjelesnog odgoja Ivica Zorica, više poznat u nogometu kao vrstan strijelac na dalmatinskim terenima, osnovao je 19. 11. 2000. godine Ženski odbojkaški klub Sinj. Na osnivačkoj skupštini Zorica je izabran za predsjednika kluba, a s njim su u upravnom odboru još šestorica članova.


ŠKOLSKA SPORTSKA DRUŠTVA – svake godine održavaju svoja takmičenja u osnovnoj i srednjoj školi u svim disciplinama.


SPORTSKI OBJEKTI U SINJU:

-velika dvorana srednje škole
-male dvorane osnovnih škola
-tri nogometna igrališta
-otvoreno košarkaško igralište
-otvorena igrališta od tri osnovne škole
-Hipodrom
-sportski aerodrom
-Gradski stadion
-tenis tereni TK Sinj

Članak o povijesti nogometa