Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Čudotvornoj Gospi Sinjskoj podigoše franjevci i njihov dobri puk nesamo novo svestište (od godine 1699 do 1723.), nego su oni do današnjega dana uvijek na to mislili, kako da ga učine što ljepšim i urednijim. Za velikoga potresa godine 1769. i Gospina je crkva strašno nastradala, a i samostan uza nju. Fratri, varošani, sav cetinski puk, kninski kolunel Stjepan Nakić, mletačka vlada - svi se uhvatiše da obnove Gospinu crkvu. Ovo je treći put, što se ona podiže. Budući da se nije dalo ništa popraviti, zidali su je sada iz temelja. Za same dvije godine bila je dograđena i pokrivena ! Proto bijaše onaj isti, koji je sazidao crkvu sv. Marka u Makarskoj.

Nova crkva nije bila izvana lijepa kao prva. Izgubila je četiri pobočne kapele, ali zato su joj zidovi bili debeli kao kakovi bedemi. Kad se prije pet šest godina probijao u zidu blizu Gospina oltara otvor za novu propovijedaonicu, sjećam se, da se svak čudio, kako li je debeo taj zid ! Iznutra nova crkva imala je sedam oltara, pa koliko god je pročelje bilo jednostavno, toliko obris i veličina unutarnjeg prostora bijahu pravo lijepi.

Godine 1775. podigoše privremeni zvonik na krovu crkve. Ta privremenost otegla se do 19. srpnja 1896. Tada se počeo zidati novi zvonik. No jer se nije mogao dovršiti, služio je stari sve do 1927. Dakle 152 godine ! Preko vijek i po ostala je spoljašnost Gospine crkve jednaka kao i u 18. vijeku, a takova je i danas. Razlika je samo to, što nema više staroga zvonika, nego se mjesto njega diže novi.

Ovaj novi zvonik ima dugu povijest. Već godine 1881. mislili su sinjski franjevci o novome zvoniku, ali to je ostala samo misao i lijepa želja. Nijesu imali čim da ga podignu ! Tri godine kasnije stalo se opet govoriti o istoj stvari. Godine 1885. izradio je inženjer Markoća i nacrt. Ali radnja ne poče ni sada, nego je počelo nešto drugo : dogovori i pregovori s općinom i vladom ; mijenjanje prijedloga i nacrta… Deset godina prođe utaman ! Napokon 19. srpnja 1896. bi postavljen prvi kamen novoga zvonika po najnovijemu nacrtu.

Neopisivo je bilo veselje redovnika i svih Gospinih štovatelja toga dana ! No ni sada nije veselje bilo zadugo. Do jeseni 1897. sazidana je polovica zvonika. Onda se morala radnja prekinuti,jer nije bilo ni prebijene pare, da bi se mogla nastaviti. Šta se sagradilo, bi pokriveno, a stari zvonik – sav izvezan, iskrpan, obrđan – osta i dalje da grdi naše svetište…

Pijaca

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Stari Grad 1

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Stari Grad 2

Alkarsko trkaliste

Fotografirano 08. kolovoza 2009.

Stari Grad 3

Fotografirano 30. travnja 2009.

Kamiċak

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Fotografirano 07. lipnja 2009.

Pijaca

Fotografirano 08. kolovoza 2009.

Mackule na Starom Gradu

Fotografirano 08. kolovoza 2009.