Ponedjeljak, 5.04.2021.

Stiže promjena vremena – sutra snijeg u Zagori!Iako je protekli period obilježilo pravo proljetno vrijeme s dnevnim temeperaturama zraka i preko 20°C pa smo pomislili da je zima gotova, meteorolozi najavljuju izraženu promjenu vremena.

‘Kao rijetko kada do sada u travnju, pred nama je promjena vremena primjerena zimi, a ne klimatološkom proljeću. Sa sjevera i sjeverozapada Europe prema našem području uputit će se veća količina vrlo hladnog zraka, a tijekom utorka nad srednjoj Italijom i srednjim Jadranom formirat će se sekundarni ciklonalni centar. Njegovim odmicanjem na istok osjetno će zahladiti, a snijeg neće padati samo u unutrašnjosti zemlje nego i na dijelu Jadrana’, ističe Rade Popadić iz udruge Crometeo.
Popadić ističe kako nas danas očekuje pretežno vedro vrijeme. Krajem dana na sjeveru Dalmacije umjereno naoblačenje. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Navečer na sjeveru Dalmacije slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 0 do 8°C, a najviše dnevne većinom od 11 do 16°C.
Utorak donosi najavljenu promjenu vremena.

‘Od jutra će biti promjenjivo, povremeno uz kišu. Jače naoblačenje s kišom, ponegdje pljuskovima s grmljavinom, a ponegdje i snijegom, prvo će zahvatiti sjeverni Jadran. U popodnevnim satima, a osobito prema večeri hladna fronta zahvaćat će Dalmaciju sa zapada. Kiše će u Zagori prelaziti u snijeg uz mjestimično stvaranje snježnog pokrivača. Do kraja večeri u Zagori će lokalno pasti preko 10 centimetara snijega. Uz obalu i na bližim otocima ponegdje su mogući snijeg i susnježica. Navečer sa zapada prestanak oborine, prvo u sjevernoj Dalmaciji gdje će se djelomično razvedriti.

U početku će puhati umjereno do pojačano jugo i levant. Bura će prvo zahvatiti sjeverni Jadran i dio srednjega, popodne i navečer će se širiti na Dalmaciju kada će biti olujnih udara. Jutro će biti najtopliji dio dana. Sredinom dana vladat će velike temperaturne razlike pa će biti od 3°C na kninskom području do 17°C u dolini Neretve. Prema večeri posvuda osjetno zahlađenje, a bura će pojačavati osjet hladnoće’, naglašava Popadić.
U srijedu se očekuje postupna stabilizacija. U većini predjela bit će djelomično sunčano i suho. Puhat će mjerena do jaka bura s olujnim udarima. Bit će vrlo hladno za dio godine. Minimalne temperature u Zagori oko nule ili malo ispod, uz obalu malo iznad nule. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 14°C, ali će zbog bura osjet hladnoće biti izraženiji.

U četvrtak pretežno sunčano i suho. Ujutro još slaba bura, danju do umjeren vjetar s mora. Jutro vrlo hladno s temperaturama od u Zagori od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 5°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

‘U petak pretežno sunčano i suho. Noću burin, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Jutro hladno, ali pokoji stupanj toplije nego u četvrtak. Danju većinom od 12 do 17,°C. Subota donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Puhat će umjereno, popodne i pojačano jugo. Još malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C. U nedjelju daljnje jačanje juga i daljnje zatopljenje. Bit će i nešto oblačnije nego u subotu’, kazao je Rade Popadić.

IZVOR: WWW.FERATA.HR