Petak, 2.04.2021.

Veliki petak – dan Isusove muke i smrtiVjernici danas obilježavaju Veliki petak – spomendan Isusove muke i smrti, koji se slavi u petak prije Uskrsa.

Na današnji dan kršćani se sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti.To je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, ne svečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka.

Na Veliki petak ljubi se križ, donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva. Svaki put se pjeva: ‘Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!’. Na to narod odgovara: ‘Dođite, poklonimo se!’ Kod katolika, za sve osobe od 18 do 60 godina na Veliki petak obavezan je post i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.
U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske jutros u 7 sati bila je služba čitanja i Jutarnja molitva, a u 19 sati počinju obredi Velikog petka.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uskrsni običaji Cetinskog kraja
Sačuvati vlastite korijene, nema bolje nego upoznati i istražiti vlastite običaje i tradiciju. Čuvanje tih običaja zapravo je ogledalo naše povijesti i naših korijena. Čuvajući običaje i tradiciju, čuvamo simboliku našeg identiteta kojega se ne smijemo odreći. Zasigurno jedno od najvažnijih poglavlja tradicije i običaja su oni koji se tiču Uskrsa, kao najvećeg i najznačajnijeg katoličkog blagdana.
Tijekom korizme pa sve do Uskrsa brojne su  tradicije i crkveni rituali kao i narodni običaji. U Cetinskom kraju, na sreću, nisu otišli u zaborav uskrsni običaji, različiti su od mjesta do mjesta, ali poruka im je ista. U iščekivanju najradosnijeg blagdana Uskrsa, čuvarica narodnih običaja, predsjednica KUD-a Cetina, Marija Cvitković kazivala nam je kako je to nekada za Uskrs bilo u selima oko Peruće – Potravlje, Vučipolje, Zasiok i drugim mjestima.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR