OBAVIJEST

Na račun Grada Sinja iz Državnog proračuna, preko županije, uplaćeno je 408 tisuća kuna za ublažavanje posljedica elementarne nepogode, tuče, iz ljeta 2007. godine. štetu je prijavilo 646 poljoprivrednih proizvođača, a povjerenstvo je procijenilo kako je šteta na poljoprivrednim kulturama veća od 8 milijuna kuna. Oštećeni poljoprivrednici dobit će naknadu od oko pet posto procijenjene štete. Pojedinačne isplate kretat će se od 17 do 12.000 kuna. U sinjskoj Gradskoj upravi dobivenih 408.000,00 kuna oštećenim poljoprivrednicima podijelit će u gotovini. Možda to budu posljednje takve isplate.
- Odlučili smo pokrenuti liniju sufinanciranja osiguranja poljoprivredne proizvodnje na otvorenom tako da se eventualno oštećenim proizvođačima šteta nadoknađuje u realnim vrijednostima. U uplati premije poljoprivrednici bi sudjelovali sa svega 25 posto, a s jednakim iznosom sudjelovali bi Ministarstvo poljoprivrede, Splitsko-dalmatinska županija i osiguravajuće društvo-kaže dr. Ivan Nasić, sinjski gradonačelnik.
Na zaključenje police osiguranja od elementarnih nepogoda, prvenstveno tuče, vjerojatno i suše i mraza, Sinj će forsirati prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave ozbiljnijom proizvodnjom, na primjer povrća, te kojima je ta proizvodnja glavni izvor prihoda.
Podjela će o velikom broju ljudi se radi kroz 15-tak dana, kad se steknu uvjeti da se može vršiti isplata.

17.02.09