Chaplinov sin za 300. Alku Sinju nudi filmski festival

čelnici Grada i VAD-a pozvali su Chaplina na 294. alku, kad bi trebao biti prezentiran kulturni projekt za jubilarnu manifestaciju. Kontakt ostvaren preko švicarske veze
piše Toni Paštar / EPEHAEugene Chaplin, sin genijalnoga glumca Charlieja, želio bi dati doprinos ususret proslavi 300. alke i čudesne obrane grada organiziranjem filmskog festivala.

Tu svoju ideju Eugene Chaplin iznio je gradonačelniku Sinja dr. Ivanu Nasiću i predstavnicima VAD-a: tajniku Anti Deliću, vojvodi Ivanu čikari i alaj-čaušu Tonćiju Bešliću, s kojima ga je upoznao i organizirao susret prijatelj Josip Gojun, koji je draguljarski zanat i biznis naučio i razvio u švicarskoj.

- Ideja je fantastična. Mi smo gospodina Chaplina pozvali da nam bude gost na 294. sinjskoj alci u kolovozu sljedeće godine. Vjerujemo da će do tada imati razrađenu ideju i predstaviti nam tu svoju zamisao.

Inače, gospodin Chaplin s nevjerojatnim se zanimanjem raspitivao za detalje o Sinjskoj alci - kaže gradonačelnik Nasić.

- Bilo mi je zadovoljstvo svojega prijatelja Chaplina upoznati s gradonačelnikom Sinja i ljudima iz VAD-a. Kad se s Eugenom susretnem početkom siječnja, ponovno ću mu prenijeti poziv Sinjana za 294. alku.

Poznajući ga, vjerujem da je ideju o filmskom festivalu u Sinju već detaljno razradio - kaže Josip Gojun, i sam podrijetlom iz alkarskoga kraja.

Stručnjak za zvučne efekte
Eugene Chaplin peto je od ukupno osmero djece Charlieja i Oone Chaplin, rođene ONeill. S obitelji živi u švicarskom Veveyu, na sjeveroistočnoj obali ženevskog jezera, u dvorcu što ga je obitelj naslijedila od oca Charlieja, koji je u Veveyu i pokopan.

Eugene Chaplin naslijedio je od oca ljubav prema umjetnosti, posebice cirkusu. Taj 60-godišnjak ima diplomu Kraljevske akademije za umjetnost i dramu u Londonu te diplomu inženjera zvuka. Kao specijalist za zvučne efekte, radio je s nizom vrhunskih glazbenih sastava i glazbenika poput Rolling Stonesa, Davida Bowieja, Queena i drugih.

Danas je Eugene Chaplin umjetnički direktor "Nocka", najpoznatijeg švicarskog cirkusa koji je redovito na turnejama diljem Europe. Eugene je bio posebno privržen ocu.

- Početkom ove godine izdao je knjigu koju je naslovio "Djelo moga oca". U njoj je naveo ostvarenja svojega oca Charlieja i među prijateljima nije skrivao oduševljenje što mu se odužio i na taj način - kaže Gojun. Rođeni komičar
Svi me pitaju sliči li Eugene ocu Charlieju. Na prvi pogled, rekao bih da nema sličnosti, ali kada sam ga bolje pogledao, vidio sam da su pojedine konture njegova lica jednake očevim. Njegovo lice u svakom je slučaju nevjerojatno specifično i isijava posebnu toplinu. Kada ga čovjek pogleda, nikada nije siguran je li ozbiljan ili se smije - kaže dr. Ivan Nasić.

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

21.12.08