Trgovački sud u Splitu: odgođena odluka o stečaju Dalmatinke nove

Trgovački sud u Splitu u petak nije prihvatio prijedlog 66 radnika Dalmatinke nove da se nad njihovom tvrtkom otvori stečaj zbog neisplaćene plaće za rujan, ali ni zahtjev poslodavca da se prijedlog radnika odbije pošto je u međuvremenu tim radnicima isplatio plaću.

Tih 66 radnika je na tekuće račune plaću za rujan dobilo privatnim uplatnicama. Sud je zakazao novo ročište za 22. siječnja 2009. godine na kojemu predsjednik uprave Dalmatinke nove Gianfranco Ladini treba predočiti podatke o vrijednosti imovine i obveza tvrtke.

Sud je od Ladinija zatražio "prokazni popis imovine" ovjeren kod javnog bilježnika. Navođenje netočnih podataka u tom dokumentu predstavlja kazneno djelo.

Račun Dalmatinke nove u petak je bio blokiran na iznos od 9.557.672 kune. To, po tvrdnji radnika, nije ni približni iznos ukupnih dugovanja tvrtke čiji je račun u neprekidnoj blokadi posljednjih 50 dana, a 76 dana u zadnjih šest mjeseci.

Radnici u petak nisu bili zadovoljni odlukom suda, posebno što nije donešena privremena mjera zabrane zaspolaganja imovinom. Oni su svoj zahtjev za stečaj dopunili potraživanjima dospjelih plaća za listopad i studeni.

Druga grupa od 138 radnika istome sudu također predlaže stečaj nad Dalmatinkom novom zbog neisplaćenih plaća za rujan, listopad i studeni.

Sudac Ante čapkun uz petak nije dopustio radnicima Dalmatinke nove ulazak u sudnicu, mada su oni kao predlagači stečaja stranka u postupku.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

19.12.08