Trideset posto zaposlenih sjedi za računalom više od četiri sata

Titranje monitora ugrožava sigurnost

Zakonodavac je rekao da nijedan zaposlenik ne smije kvariti oči, naprezati kraljenžnicu ili oštećivati zglobove, a za nepoštovanje tih odredbi kazne tvrtkama kreću se do 40 tisuća kuna
piše Marijana šešo / Epeha


Poslodavac koji za radno mjesto s računalom do 15. lipnja 2007. godine nije izradio pismenu procjenu njegove štetnosti mogao bi platiti od 10 do 40 tisuća kuna kazne za nepoštovanje Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom.

Isto toliko smije mu odrezati inspektor rada ako na specijalistički pregled vida nije poslao radnike koji dulje od četiri sata dnevno rade s računalom.

Zakon jedno, tvrtke drugo
Naime, prije tri i pol godine objavljen je Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom, koji se odnosi na sve osobe koje pri obavljanju poslova računalo koriste četiri ili više sati tijekom radnog dana.

Pravilnik određuje kako kompjutorsko radno mjesto treba izgledati te u kojem stanju mora biti oprema, kako ne bi bila "izvor opasnosti od ozljede ili oštećenja zdravlja radnika".

Ni jedan zaposlenik, bila to činovnica, službenik, novinar ili informatičar, ne smije kvariti oči, naprezati kralježnicu ili oštećivati zglobove dok rade s računalom.

Mora se raditi na zdrav način pa je, među ostalim, propisano da monitor mora biti prilagodljiv visini očiju, a zaslon bez treperenja slike i bez odsjaja koji bi uzrokovao zamor, uz frekvenciju osvježavanja od najmanje 75 Hz za CRT ekrane, te 60 Hz za LCD-ove.

Tipkovnica mora imati podlošku za šaku ako je rub viši od 1,5 cm, te ispred tipaka imati barem 100 mm za smještaj ruku. Radni stol ne smije blještati, a stolac s naslonom treba omogućiti udoban i stabilan položaj te biti podesiv po visini i nagibu.

Navode se i uvjeti okoline, rasvjeta ne smije biti slabija od 300 luxa, buka veća od 60 decibela, a rad mora biti koncipiran tako da svakog sata omogući odmor od pet minuta, uz vježbe rasterećenja!

- Od 2,4 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj oko 40.000 osoba, dakle 30 posto, za računalom sjedi dulje od čestiri sata - kaže Krešimir Vukorepa, direktor tvrtke Kontrol-biro koja je analizirala radna mjesta u sisačkoj bolnici, HAC-u, Hrvatskom centru za razminiranje.

U Hrvatskoj, osim njegove, postoji 50-tak drugih kompanija koje izrađuju procjenu štetnosti radnog mjesta. No, nakon što poslodavcu preporuče koje promjene moraju izvesti, zakonodavac ih ne obvezuje da o pronađenim propustima obavijeste inspekciju.

- Inspektori za zaštitu na radu Državnog inspektorata, kojih u Hrvatskoj ima 120, u provedbi inspekcijskog nadzora na radnim mjestima nadziru i provedbu ovog Pravilnika, no o utvrđenim okolnostima ne vode se posebne evidencije - kaže Vedrana Cetina iz kabineta glavnog inspektora Krune Kovačevića.

Premalo inspektora

No inspektora je premalo, na teren izlaze u težim slučajevima, poput nesreća na radu, i neće se stići baviti titranjem monitora ni neispravnim stolcima. čak ni nakon lipnja, nakon isteka 4-godišnjeg roka za prilagodbu, kada poslodavci budu konačno morali prilagoditi kompjutorska radna mjesta i pretvoriti ih u mjesta na kojima se ne narušava zdravlje.

Poremećaj vida, umor, glavobolja...
Pravila o radu s računalom za mnoge je još uvijek mrtvo slovo na papiru, a prema anketi tvrtke Proago polovica od 400-tinjak ispitanika nema pojma da je pravilnik uopće donesen, dok mu samo 26 posto poslovnih ljudi zna sadržaj! Nimalo ohrabrujuće je i to što se radnici izbjegavaju požaliti šefu na štetne uvjete rada i boljke povezane s radnim mjestom, prije svega zbog straha od otkaza.

No zato se 47 posto anonimno požalilo na poremećaj vida, 35 posto na umor, a 20 posto na glavobolju. K tome, bol u vratu osjeća 40 posto ispitanika, u leđima 39 posto, u ramenima 30 posto, a 19 posto u ruci!

Procjena opasnosti
Cijene procjene opasnosti po radnom mjestu su raznolike, a kreću se od 80 do 350 kuna, dok za osmosatni program osposobljavanja radnika za siguran rad na računalu treba izdvojiti od 150 do 200 kuna po osobi.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

07.12.08