Obilježena 14. obljetnica akcije "Zima 94"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod 15 metara visokog križa na Maglaju, danas je u organizaciji Udruge veterana - dragovoljaca 126. sinjske brigade svečano obilježena 14. obljetnica vojne akcije "Zima 94".

Sudionicima svečanosti govorili su general Rahim Ademi, koji je bio zamjenik zapovjednika akcije generala Ante Gotovine, i tadašnji operativni zapovjednik akcije, stožerni brigadir i danas zastupnik Ante Kotromanović.

"Sa strategijskog aspekta za mene je početak akcije Zima 94 bio početak i akcije Oluja 95, dakle - Oluja je počela s današnjim danom i trajala osam mjeseci, a ne samo četiri dana, kako vole isticati u javnosti", istaknuo je Ademi. Pozvao je nazočne da ne zaborave bolesne i potrebite suborce koji danas žive u vrlo teškim materijalnim uvjetima, bolesni i osamljeni.

"Zima 94 bila je dobar pokazatelj što se može uz minimalne gubitke od 29 poginulih hrvatskih branitelja. Osvojili smo više od 200 četvornih kilometara prostora i nastavili oslobađati dijelove Vrlike, Peruče i granice prema BiH", rekao je na neformalnom postrojavanju pripadnika 126. brigade Kotromanović.

"Nadam se da će dogodine i naš general Ante Gotovina biti s nama na proslavi ove veličanstvene akcije, nepravedno zanemarene", rekao je Kotromanović.

Akcija Zima 94 odvijala se na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara na ekstremno niskim temperaturama od minus 20 stupnjeva Celzijevih, od 29. studenog do 24. prosinca 1994., a u njoj je poginulo 29 hrvatskih branitelja i 30 ih je teško ranjeno.
IZVOR: (H) www.glasdalmacije.hr

01.12.08