Sir Alkar iz Otoka najbolji u Hrvatskoj

SIRANA "BATLAN", VLASNIKA IVANA JUKIćA, S NAJVIšIM DRžAVNIM TROFEJIMA

Na manifestacije "Eko- etno Hrvatska 2008." u Zagrebu, ocjenjivački sud je sir Ivana Jukića, spravljen od kozjeg i kravljeg mlijeka, proglasio najboljim od najboljih
Piše Vito Perić / epeha

Sirana "Batlan" iz Otoka Dalmatinskog kod Sinja proizvodi najbolje sireve u Hrvatskoj, odnosno "najbolja je od najboljih", kako stoji na plaketi koju je vlasnik sirane Ivan Jukić primio u rujnu na Zagrebačkom velesajmu u okviru manifestacije "Eko-etno Hrvatska 2008".

Stručna je prosudbena komisija, u kojoj su profesori s agronomskih fakulteta iz Hrvatske, Slovenije i Srbije (Novog Sada), kušavši sve sireve ponuđene na toj manifestaciji, jednoglasno dala najbolju ocjenu miješanom cetinskom siru "Alkar" spravljenom od kozjeg i kravljeg mlijeka.

- Počeli smo raditi prije tri godine i do sada smo dobili niz priznanja. Mislim da je tajna našeg uspjeha u tome što sireve pravimo samo od mlijeka koza i krava iz našeg cetinskoga kraja. Ovdje još uvijek ima zdrave prehrane za naše blago, a koze pasu najčešće ljekovite trave - kaže Ivan Jukić.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

- Nekidan mi je jedan kooperant, koji ima stado koza na Gljevu, rekao kako se iznenadio koliko koze popasu vriska (ljekovite trave, op.a.). Mlijeko je zdravo, a tehnologiju smo usavršili zahvaljujući inženjerki Snježani Skakelji, koja je s nama ustrajno radila od početka, a sada je savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Inače, njegovi su sirevi dobili i certifikat te, uz paški sir, jedini u Hrvatskoj imaju takvu potvrdu kvalitete - navodi naš sugovornik.

- Imamo i etiketu zemljopisnog podrijetla, jer za proizvodnju koristimo samo mlijeko koza i krava koje pasu na padinama Dinare i Kamešnice - dodao je Ivan Jukić.

Prije tri godine, kad je počeo s proizvodnjom, imao je problema, a sada ni jedan sir ne gubi iz proizvodnje zahvaljujući usavršenoj tehnologiji.

Jedini je problem naplata
- Povećali smo proizvodnju s 1200 litara mlijeka dnevno na 2200 litara. Proizvodimo od 250 do 300 kilograma sira dnevno i uglavnom nemamo problema s plasmanom. Povezali smo se s nekoliko velikih trgovačkih centara u Hrvatskoj, a imamo i distribuciju u manje, ekskluzivne prodavaonice te u restorane. Stalno nas pozivaju na sajmove i to je dobro, jer možemo prezentirati svoj proizvod - kaže Ivan Jukić. Jedini je problem s kojim se u poslu trenutačno susreće naplata.

- Mi mali proizvođači moramo imati redovit priljev novca, jer kasni li prodavač s isplatom, kasnim i ja s isplatom kooperantima, obvezama prema državi i sve zastaje. Napominjem da ja moram čekati svoj novac ovisno o ugovoru od 30 do 90 dana, dok prodavači svaki dan imaju svježi novac - kaže Ivan, te dodaje kako ga Ministarstvo i županija prate u njegovu poslu, poticajima i kreditima, dok s lokalnim vlastima u Otoku ima manjih problema, ali se nada da će naići na razumijevanje.

- Sada zapošljavamo petero radnika, a u planu je otvaranje još nekoliko radnih mjesta. Očekujem od Općine Otok da zajedno sa mnom radi na prosperitetu u ova teška vremena - rekao je vlasnik najboljeg sira u Hrvatskoj.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

01.12.08