Zagori se okreću Francuzi, Englezi i Skandinavci

Dalmatinska zagora sve privlačnija strancima. Zagora je iznimno veliko obogaćenje i osvježenje programa, posebno sadržaji na području od Vrlike do Vrgorca, kaže u agenciji Maestral


FOTO: arhiva www.sinj.com.hr(Filip Ratković)

Zahvaljujući modernim prometnicama Zagora je sve privlačnija i stranim turistima. Najviše ih je iz europskih zemalja, ali ih svake godine sve više ima i iz Amerike, Australije, Novog Zelanda.
Osim sakralnih objekata, kulturno-povijesnih spomenika i prirodnih znamenitosti, mnoge od njih privlače i obiteljska imanja, eko-etno naselja.
»Imam autobusnu tvrtku pa sam proputovao gotovo cijelu Europu, od Grčke do španjolske i Portugala, prevozeći putnike. Vidio sam kako ljudi tamo uzimaju novac u turizmu i zarađuju. A u njih je nekako sve umjetno, osobito u španjolskoj, dok je u našoj Zagori sve prirodno. Moji su objekti sagrađeni od kamena, drveta, cigle, domaćih materijala. Osim učenika koji ovamo dolaze na jednodnevne izlete gdje mogu vidjeti kako se melje brašno u vodenici, mijesi i peče kruh, najbrojniji su stranci«, ističe Miro Markulin, dodajući da su među inozemcima na njegovu imanju u Panju, mjestu uz Cetinu, najbrojniji Francuzi. »Jela im pripravljamo po želji, najčešće s gradela na otvorenom kominu i s ražnja, ispod peke... što vole gledati. Uveseljavamo ih izvornim folklorom, plesovima i pjesmama«, kaže Markulin.
U Zmijavcima se za seoski turizam odlučila obitelj željka Karoglana. »Dogodine najviše računamo na strance, Skandinavce i Engleze. Sve dogovaram s turističkim agencijama. Uskoro ću u sklopu obiteljskog imanja sagraditi i bazen, a kanim držati i svoje ovce, koze, perad«, kaže Karoglan.
Dobri su i dojmovi Zvonka Butorca iz Turističke agencije Maestral o onome što je vidio u Zagori dovodeći goste na to područje: »Naša agencija godinama pokušava, uz klasični boravak na Jadranu, uključiti u turističku ponudu i predjele Dalmatinske zagore te povezati priobalje, otoke i zaleđe. Zagora je iznimno veliko obogaćenje i osvježenje programa, posebno područje od Vrlike, preko Sinja, Trilja i Imotskog, do Vrgorca, gdje štošta inicira TZ Splitsko-dalmatinske županije, ali i tamošnje turističke zajednice«, navodi Butorac.
Nedjeljko Musulin
IZVOR: VJESNIK

16.11.08