Tuđmanova pomirba Hrvata u Košutama: pod jednim spomenikom ustaše, partizani i branitelji

Naselje Košute u triljskom kraju prvo je u Hrvatskoj koje je na djelu provelo nekadašnju ideju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o "pomirbi Hrvata".
Naime, na mjesnom groblju kod crkve Srca Isusova podignut je središnji križ visok pet metara, a na postolju križa sa tri strane uklesana su imena svih mještana koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu bez obzira na pripadnost vojsci ili ideologiji.


Spomenik u Košutama kod Trilja Snimio: Vito Perić

Na jednoj strani uklesana su imena 40 osoba koje su kao civile u akciji odmazde strijeljali pripadnici njemačkih okupacijskih snaga 24. rujna 1943.g. na Kukuzovcu.
Na drugoj strani su uklesana imena 62 osobe poginule u Drugom svjetskom ratu boreći se u partizanskim, ustaškim i domobranskim vojnim formacijama. Na trećoj strani su uklesana imena petorice momaka iz Košuta koji su poginuli kao pripadnici HV-a u Domovinskom ratu.
Na čelnoj strani postolja uklesan je citat iz evanđelja po Mateju "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo" ( Mt. 10,28-33). Križ je podignut prije mjeseca dana, a na blagdan Svih svetih blagoslovio ga je dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.
- Koliko znam mi smo prvi koji su napravili ovako nešto. Ja sam u prigodnoj riječi prilikom blagoslova poručio kako križ kao simbol ujedinjuje, a ne razjedinjuje, te da je svatko od ovih čija smo imena uklesali u postolje nosio svoj križ i imao svoju sudbinu. Mislim da je poruka jasna i smatram da se nitko ne treba ljutiti ili uznemirivati ovim našim činom. I Isus je na križu oprostio - rekao je don Stipe Ljubas.
Gradonačelnik Trilja Ivan šipić je rekao kako je inicijativa potekla od mještana Košuta prije osam godina kada se počelo uređivati staro groblje.
- Prihvatili smo inicijativu i dali potporu. Pomogli smo i materijalno izradu križa, te uputili poruku svima da se okrenu budućnosti, a mrtvima ostave njihov mir - rekao je šipić.
On je dodao kako je ovakav potez naišao na odobravanje mještana Košuta. Don Stipe Ljubas je rekao kako na križu nedostaje još nekoliko imena, ali uskoro će i ona biti uklesana kako bi se zaokružila cijela priča i na jednom mjestu bili spomenuti svi mještani koji su izgubili živote u proteklim ratovima.
Najčešća prezimena poginulih mještana Košuta koja su uklesan na križu su: Apica, čolo, Dukić, Delonga, Gabrić, Ivišić, Klapež, Mateljan, Mastelić, Odrljin, Plazibat, Poleš, Prcela, Zuba, žolo i župa.

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

09.11.08