MINISTAR POLJOPRIVREDE BOžIDAR PANKRETIć POSJETIO SINJ


FOTO: www.sinj.hr

U Sinju je jučer boravio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, koji se sastao s predstavnicima Gradskoga poglavarstva. Ministar je upoznat s gospodarskom situacijom Sinja, razvojnim projektima i ruralnim razvojem te Gospodarskom zonom Kukuzovac.
Na konferenciji za novinare ministar Pankretić je istaknuo kako je potrebno sva sela i ruralni prostor sačuvati, te u njima stvoriti uvjete za život. Kako bi se to uspjelo, između ostalog je potrebno poboljšati i infrastrukturu na tim područjima.
Konkretna pomoć ruralnom razvoju odnosi se na potpore koje ministarstvo daje subjektima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Najavio je i pomoć kroz određene programe koji će biti obuhvaćeni natječajem koji će izići krajem ovoga tjedna a koji će se odnositi na društvenu infrastrukturu i na ukupnu infrastrukturu u ruralnom prostoru.
Na konferenciji za novinare ministar Pankretić je najavio donošenje novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji jasno definira kako u budućnosti gospodariti državnim ali i privatnim zemljištem, posebno putem agencija za poljoprivredno zemljište.
U novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu predviđene su kazne za vlasnike neobrađenih površina. Ministar Pankretić je kazao kako je nedopustivo da veliki broj, uglavnom privatnih poljoproivrednih površina, stoje neobrađene. Kazao je kako će ministarstvo ali i gradovi i općine morati pripomoći svima koji budu spremni uložiti i baviti se poljoproivrednom proizvodnjom. Vlasnici poljoprivrednim zemljištem trebaju raspolagati na način da ga stave u funkciju, da ga obrađuju ili da daju drugome da ga obrađuju.
Ministar je naglasio kako se u poljoprivredu mora investirati i uvesti nove tehnologije, ali da je potrebno imati i dovoljno znanja. Vlada, kazao je Pankretić, čvrsto stoji na stajalištu da putem operativnih programa Vlade i kapitalnih ulaganja pomogne konkretnim proizvođačima.
Ministar je posjetio Alkarsku ergelu, koju ministarstvo podržava s 500 tisuća kuna godišnje. Izrazio je nadu da će biti i konkretnih projekata na koja će se javljati VAD, a preko kojih će ergela i VAD dobiti još veću potporu.
Ministar je danas posjetio i pogon za preradu mesa MEL u Hrvacama i peradarsku farmu Mostina u Glavicama. Kazao je kako Vlada mora podupirati proizvođače u pogledu usvajanja novih tehnologija i njihove prilagodbe propisima Europske unije.

07.11.08