Topići - Održan edukacijski skup u projektu ekoetno sela



Piše i snima: Smiljan Topić

U Topićima u organizaciji Općine Baška Voda i Predsjednika Općinskog vijeća i voditelja projekta Ivana Topića, u 13 sati 18.10.2008 održan je edukacijski skup u kojemu su okupljeni mještani i vlasnici kuća u samom selu mogli dobiti potrebne informacije o samom projektu ekoetno sela.

Ovom skupu prisustvovali su županijski čelnici Splita i Dalmacije kao dr. Ante Nosić član poglavarstva i predsjednik TZ Splitsko - dalmatinske županije koji je i predsjednik skupštine Hajduka, zatim Ela Nosić Pročelnica za komunalne djelatnosti Splitsko - dalmatinske županije ,pročelnik za turizam Joško Stela, tajnik za turizam Splitsko - dalmatinske županije magistar Branko Ora, dr. Mili Razović direktor TZ Splitsko - dalmatinske županije, zatim ravnatelj Ministarstva kulture konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić, Anita Gamulin viši savjetnik konzervatorija i Ivana Radovano etnolog- konzervator.

Skupu je bilo prezentirano i slikovito prikazano ovakvi slični projekti kao na otoku Hvaru, Zagori i ostalim mjestima za što je država osigurala sredstva i poticaj. Također mještanima je i pruženo savjetovanje u vezi samog financiranja i obnove stoljetnih kuća sa 1% kamate, a sve to je moguće na osnovi napravljenog konzervatorijskog elaborata svake kuće u Topićima koji je napravljen u Splitu na 326 stranca, tako da se selo obnovi u izvornom stilu, i kao tako ima veliku budućnost u samom očuvanju i ekoetno turizmu.
IZVOR: www.glasdalmacije.hr

19.10.08