Bebić: Hrvatsku smo stvarali zakonima, ali i životima



Svečanom sjednicom Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti 8.listopada


ZAGREB - Svečanom sjednicom Hrvatski je sabor obilježio sutrašnji Dan neovisnosti, 8. listopada, dan kada su, prije 17 godina, zastupnici na sjednici donijeli povijesnu odluku o prekidu državno-pravnih veza s bivšom Jugoslavijom.
»Ta odluka zauvijek će ostati u sjećanju hrvatskog naroda jer od tada bilježimo povijesni hod Hrvatske kao slobodne i samostalne države«, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitajući svim građanima Dan neovisnosti, na svečanosti koja je u Velikoj vijećnici započela himnom i odavanjem počasti minutom šutnje palima za Domovinu.
Time je, dodaje, ostvarena stoljetna težnja hrvatskog naroda da živi u samostalnoj i neovisnoj državi, a odluci Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. donesenoj na sjednici u podrumu Inine zgrade, prethodila je plebiscitarno izražena volja hrvatskog naroda i građana u travnju iste godine o hrvatskoj samostalnosti.
»Hrvatsku smo stvarali zakonima, ali i životima. U ratu koji nam je bio nametnut ljudi su dali svoju mladost, zdravlje i živote, a njihova ostavština naša je sloboda«, naglasio je Bebić podsjetivši da bez Domovinskog rata ne bi bilo ni hrvatske države. Pritom je istaknuo i značaj prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Predsjednik Hrvatskog sabora naveo je kako mlada hrvatska demokracija "ulazi u punoljetnost«, kako se Hrvatska danas razvija kao moderna države Europe te podsjetio na poteze hrvatske Vlade, od gospodarskih programa do građevinskih pothvata.
Naglasio je kako je upravo Sabor danas glavna spona hrvatskih građana i EU institucija te istaknuo važnost jedinstvenog stajališta svih parlamentarnih stranaka za provedbu nacionalnog programa za pridruživanje Hrvatske EU.
»Sabor je dosad s europskim pravnim stečevinama uskladio 95 zakona, trenutno je u proceduri 10 zakona, a do kraja godine uskladit ćemo još 15«, rekao je Luka Bebić ističući kako će Hrvatski sabor učiniti maksimalni napor da u najintenzivnijem razdoblju u procesu pridruživanja, usklađivanje domaćeg zakonodavstva s EU teče prema zacrtanom planu.
Napomenuo je kako će veći naglasak odsad dati i na praćenje implementacije donesenih zakona.
»Euroatlanske integracije potvrda su da smo prije 17 godina krenuli pravim putem i zaokružili strategiju stvaranja države«, naveo je Bebić.
Svečanoj sjednici Hrvatskog sabora su, uz predsjednika hrvatske Vlade Ivu Sanadera i izaslanika predsjednika Republike Amira Muharemija, bili i predstavnici društvenog, znanstvenog i kulturnog života, predstavnici vojske, te sudbene vlasti i vjerskih zajednica kao i predstavnici diplomatskog zbora.

Prva točka u srijedu bit će smjena ministara
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je danas da će smjena ministara unutarnjih poslova i pravosuđa vjerojatno biti prva točka o kojoj će slijedeći tjedan raspravljati Sabor. Bebić je novinarima u Saboru kazao kako ne misli da su ministri Berislav Rončević i Ana Lovrin, čiju smjenu predlaže Vlada, bili neuspješni.
»Dapače, oni su bili uspješni, ali su takve okolnosti da moramo učiniti daljnje napore, osvježiti kadrove i mislim da će to djelovati«, rekao je Bebić, ističući da su ministri u odlasku pripremili zakonodavni temelj za borbu protiv organiziranog kriminala.
Uvjeren je da će i novi ministri Tomislav Karamarko i Ivan šimonović dobro raditi svoj posao, a posebno je naglasio Karamarkovu stručnost.
»Ne mogu biti prorok, ali što se tiče Karamarka, on je prošao cijelu lepezu zadataka i službi, a bio je i na čelu zagrebačke policije pa je za pretpostaviti da će čovjek koji tako dobro poznaje sustav učiniti sve napore i biti uspješan«, rekao je Bebić.
Bebić je uvjeren da će se vlast uspješno obračunati s organiziranim kriminalom, a naglasio je da je Sabor spreman odraditi svoj dio posla, otkloniti eventualne propuste u zakonodavstvu i na prijedlog Vlade donijeti poseban »antimafijaški zakon«.
Naglasio je da u borbi protiv organiziranog kriminala moraju sudjelovati svi segmenti društva.
IZVOR www.vjesnik.hr

08.10.08