Petrolvilla preuzima Dalmatinku, višak 110 radnika

Između talijanske energetske grupacije Petrolvilla i tršćanske tvrtke La Distributrice potpisan je sporazum čijom će provedbom do konca rujna Petrolvilla postati većinski vlasnik Dalmatinke nove.

U trenutku završetka procesa preuzimanja koji je započeo, Petrolvilla i partneri u Dalmatinci novoj imat će novi nadzorni odbor i novu upravu. Po programu koji je podržan u Ministarstvu gospodarstva, Petrolvilla i partneri u Dalmatinci će nastaviti s proizvodnjom konca.
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

Kako je osnovna djelatnost grupacije Petrolvilla sektor naftnih derivata i energetike, za tekstilni sektor angažirali smo partnere specijalizirane upravo za tu djelatnost. S ponovnom proizvodnjom u Dalmatinci krenut ćemo najkasnije 1. listopada - izjavio nam je Ivica Bilić, direktor Petrolvilla & Bilić, tvrtke kćeri grupacije Petrolvilla u Hrvatskoj, koji koordinira preuzimanje Dalmatinke od La Distributrice braće Ladini.

Bilić kaže da će najkasnije do 20. rujna radnicima isplatiti minimalac za kolovoz, a sigurno prije 30. rujna isplatit će se plaće za veljaču, ožujak, travanj, svibanj i lipanj, kako je to predviđeno sporazumom sindikata i uprave Dalmatinke nove od 13. lipnja.

- Do kraja rujna Petrolvilla i partneri ispunit će sve obveze prema radnicima, a do kraja godine i sva dugovanja prema drugim vjerovnicima - kaže Bilić.
Ispunjenjem financijskih obveza prema radnicima uprava Dalmatinke nove će, po odredbama iz istog sporazuma, steći pravo na izradu programa zbrinjavanja prekobrojnih zaposlenika.

- Mi znamo da taj program možemo donijeti tek kada isplatimo sve zaostatke prema radnicima. Ja pozivam sindikate Dalmatinke nove da do toga roka razgovaramo i pripremamo program, a donijet ćemo ga kada se za to steknu uvjeti. To je u interesu Dalmatinke nove, njene proizvodnje i radnika kojima će Petrolvilla za pošteni rad uredno isplaćivati zarađene plaće - kaže Bilić.

Prema neslužbenim izvorima Petrolvilla i partneri namjeravaju zadržati oko 210 radnika. To znači da će od sadašnjeg broja zaposlenih oko 110 radnika biti višak. Oni će na Zavod za zapošljavanje, s minimalnom zakonskom otpremninom.

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

04.09.08