Sastanak u \'Dalmatinci\': prvo plaće, pa onda program



Nakon dvije odgode u utorak su se ipak uspjeli sastati svi socijalni partneri u Dalmatinki Novoj, koji su razgovarali o nacrtu Programa zbrinjavanja viška radnika.

Na sastanku su bili predstavnici sva tri sindikata u tvornici, predstavnici Uprave tvornice, pravni zastupnici sindikata i Vitomir Begović ispred vladinog ureda za socijalno partnerstvo. Upravu je zastupao Frano Poljak jer se talijanski poslodavci, braća Ladini nisu pojavili.

Dogovoreno je da će se pristupiti izradi Programa zbrinjavanja viška radnika koji će se dati sindikatima na uvid kako bi mogli dati prijedloge i primjedbe. Odvjetnik Zoran Vujanović odbacio je Prijedlog programa koji je navodno već izrađen te objavljen u nekim medijima uz tvrdnju kako ne može biti kriterij za proglašavanje radnika viškom to što je bio na bolovanju ili sudjelovao u štrajku.

Frano Poljak je bio iznenađen tvrdnjom Vujanovića kako postoji program koji je već objavljen u javnosti te negirao da je Uprava takav program izradila.

Jozo Marić koji zastupa HUS je rekao kako će se svi socijalni partneri potruditi da budući Program bude izrađen prema Zakonu o radu te da će poslodavci morati obrazložiti razloge zbog kojih će netko biti proglašen viškom u tvornici.

- Iz programa mora biti vidljivo da se radi o višku radnika iz gospodarskih, a ne nekih drugih razloga, rekao je Marić.

Iva Radonja iz Nezavisnog sindikata je također podržala stav da se jasno razluči koji su kriteriji za određivanje viška. - Naglašavam da ćemo Program prihvatiti tek kad poslodavci isplate šest zaostalih plaća, rekla je Radonja.

Ona je također komentirala oglas koji je izvješen na ploči u tvornici u kojem HUS navodi kako Radonja iznosi neistine u medijima te sotonizira tvrtku u kojoj radi i prima plaću.

- To je još jedna u nizu igara Joze Marića i povjerenice Ankice Bešlić iz HUS-a ali ja sam navikla na takve objede. Stojim iza svojih riječi i dalje ću se boriti isključivo za radnička prava, rekla je kratko Radonja.

- čeka nas veliki posao. Nadam se da će Program biti gotov do kraja ovog mjeseca. što se tiče zaostalih plaća odvjetnici radnika i poslodavac se trebaju dogovoriti što su potpisali odnosno koje su rokove za isplatu dogovorili, rekao je Vitomir Begović.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

26.08.08