Trešnje na 46 hektara


Nikola Vrcan: Održao sam obećanje / Foto Joško Ponoš / CROPIX

"Vrni" podiže plantažu trešanja na kamenjaru na kojemu su dosad uspijevali samo drača i poskoci. Zemljište je dobio od države na 40- godišnju koncesiju. Na plantaži i u pratećim pogonima zaposlit će se 50 radnika.
Piše TONI PAšTAR / EPEHA

Nikola Vrcan, vlasnik tvrtke "Vrni", koja je poslije "Konzuma" vodeći opskrbljivač hrvatskog tržišta voćem i povrćem, u subotu je u triljskom naselju Ugljane, kod radne zone čaporice, označio početak radova za podizanje plantaže trešanja koja će se prostirati na 46 hektara.

Na još dva hektara "Vrni" će izgraditi hladnjače, pogon za pakiranje voća i povrća i pogon za kiseljenje kupusa. Osim toga, na plantaži će izgraditi i vlastitu akumulaciju vode potrebne za zalijevanje po sistemu kap po kap.

Buduća plantaža u Ugljanima bit će najveći nasad trešanja u ovome dijelu Europe. Projekt vodi dr. Ivo Krpina koji je najavio da će prve sadnice u zemlju u studenome.

Radit će se o gustom sklopu sadnje, najmodernijem u svijetu. "Vrni" podiže plantažu trešanja na kamenjaru na kojemu su dosad uspijevali samo drača i poskoci. Zemljište je dobio od države na 40-godišnju koncesiju. Na plantaži i u pratećim pogonima zaposlit će se 50 radnika.

- Održao sam riječ. Prošle godine najavio sam podizanje najveće plantaže trešanja u ovome dijelu Europe i evo nas na početku ostvarenja toga projekta. Tvrtka "Vrni" ovdje će uložiti između šest i osam milijuna eura.

Prve trešnje moći ćemo probati već dogodine, a u petoj godini na plantaži ćemo proizvesti 1000 tona toga slatkoga ploda - kazao je Vrcan. Trešnja je, inače, deficitarno voće na tržištu Europske unije i SAD-a, pa će "Vrni" imati osiguran plasman. Kako je za potrebe podizanja ove plantaže kupio tešku i specijalnu mehanizaciju, Vrcan veli kako ne namjerava stati.

Zemljišta, odnosno kamenjara kakav je dobio od države za ovu koncesiju u okolici ima napretek, pa će zasigurno na širem triljskom prostoru ubuduće nicati i druge plantaže poput ove.
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

22.06.08