Bilić: Stvorili smo povijest


Buran pljesak dočekao je stručni stožer u Bad Tatzmannsdorfu nakon povratka iz Klagenfurta, gdje su momci pokazali kako ćiro nije napravio čudo prije 3500 dana. Nijemci nam naprosto leže. Rekli bi, naše su mušterije.
Na press konferenciju došao je samo izbornik Slaven Bilić, igrači su dobili zasluženi odmor. Duga je noć iza njih.

"Iza nas je velika pobjeda, velika utakmica, povijest smo stvarali u Klagenfurtu. Pao je velik protivnik u utakmici savršenoj za one koji vole nogomet. Individualno, kolektivno, sve je savršeno funkcioniralo. Samo takvom igrom može se pobijediti ovako velika momčad", veselio se izbornik.

Cigareta nakon pobjede
"Ovdje se smije pušiti, tu smo u oazi", odgovorio je na pitanje kako mu je prijala cigareta nakon pobjede.
IZVOR: www.sportal.vecernji.hr


"U hotel su igrači mogli pozvati obitelj i prijatelje. Mene je spasio moj sin Leo, išli smo spavati oko ponoći. O slavlju bio mogao više reći glasnogovornik Gavran...", zadirkivao je izbornik.

Prvi smo, prvi smo...
"Prvi smo u grupi, to nam je omogućio naš Hrvat, Ivica Vastić, iz Kaštela. Samo lijepe stvari nam se događaju", dodao je.

Do nove utakmice, protiv Poljske na Wortherseeu su tri dana. Izbornik još nije siguran hoće li ići s drugom momčadi, odmarati igrače ili će nastaviti s istom momčadi.

"Imali smo opcije s Vukojevićem i Petrićem za utakmicu, ali odlučio sam se za onaj sastav koji ste gledali sinoć. Nisam to želio otkrivati jer sam procijenio da bi nam to moglo doprinijeti na agresivnosti i opasnosti. Raspored se nije mijenjao. Kranjčaru sam rekao da igra napadača, ne veznjaka", objasnio je taktiku.

Kranjčar je bio spona koja je išla prema napadu, neprestano je bio u šesnaestercu, imao je dvije strašne prilike, ali nije lopta željela u gol. Ipak, Bilić mu nema što zamjeriti, zadovoljan je sa svim segmentima igre.

"Ima par puta da su nas izigrali, ali to su Nijemci. Na snimkama ćemo vidjeti detalje, ali ne možete očekivati od ovakve velesile da neće doći niti jednom doći pred naš gol. Stisnuli su nas opako nekoliko minuta u drugom dijelu, ali odlično smo se obranili. Sve je bilo na visini, uključujući i klupu", dodao je.

Bez kalkulacija
"željeli smo eksplodirati protiv Austrije, nije nas išlo. Nije bilo nikakve kalkulacije, sad ćemo uzeti tri boda domaćinima, pa bod s Nijemcima... Vidjeli smo svoju priliku, nije bilo pritiska jer smo imali dvije utakmice da riješimo svoj status, to je mnogo pomoglo", kazao je izbornik.

S Portugalom ne možemo igrati u četvrtfinalu, i mi i oni smo prvi u svojim skupinama. Opcije su češka i Turska. Volio bi Bilić šveđane u finalu, već se o tome razmišlja. No, nakon Poljske pred njima je utakmica za polufinale.

"I jedna i druga momčad, i Turska i češka, imaju svoje prednosti i mane. Snimaju ih naši skauti, neće biti lako sigurno", hladan je coach.

Medaljon koji je pao na utakmici
"Dobio sam medaljon od dragih osoba s likom Ivana Pavla II. Kad sam skočio, jedan mi je ispao, pokupio sam ga s poda. Mnogo mi to znači."

Vozač Mrkva
"Od mene, pa do Mrkve, vozača, svi smo presretni. Pokušavamo da kritike na nas ne utječu, bile one pozitivne ili negativne. Nismo imuni na vanjske utjecaje, ali pokušavamo da nas to ne uzdrma", dodao je Bilić.

Vrlo je zadovoljan s Olićem, hvalio ga je radi trke i kvalitete igre. Negodovao jer su mediji doveli u pitanje njegovu kvalitetu.

"Redovito je najbolji u ligi, a u reprezentaciji nema kredita. Ako odigra dobro na Wembleyju hvali ga se dva dana i onda zaboravi. Ako bi nekoga izdvajao, on zbog svog poštenja, predanosti i kvalitete igre, on saslužuje posebne pohvale", hvalio je napadača koji je u Klagenfurtu skinuo urok.

Protiv Poljske u ponedjeljak najavio je pobjedu, ne kani pomagati ili odmagati drugima. Igra Bilić pošteno, nema kalkulacija. Vraća se na isti stadion na kojem je pobijedio, u istu svlačionicu, samo će protivnik biti nešto lakši.
IZVOR: www.sportal.vecernji.hr

13.06.08