Bilić: Ni frajeri nemaju plan B


FOTO: Net.hr

U ekskluzivnom razgovoru za Net.hr uoči meča s Austrijom, Slaven Bilić je otkrio drma li ga nervoza, sprema li kakvu zamku domaćinima i što ako u prvih 20 minuta primimo pogodak.


Kada se u 18 sati na Ernst Happel stadionu zakotrlja lopta, za hrvatske navijače, ali i izbornika te njegove igrače konačno će završiti grozničavo iščekivanje početka najvećeg europskog turnira u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Proteklih je dana i tjedana, pa čak i mjeseci, već puno toga rečeno o 'ključnoj, najbitnijoj, prvoj' utakmici protiv Austrije, potrošeno je puno tinte, no sve pada u vodi nakon što igrači obje reprezentacije stanu jedni nasuprot drugih. I tada treba prijeći s riječi na djela.

Unatoč nesumnjivo velikom pritiskom, stalnom povlačenju za rukav, te traženju ovoga ili onoga, Slaven Bilić pronašao je pet minuta kako bi ekskluzivno za Net.hr najavio okršaj s napaljenim domaćinima.

Govoreći o nervozi, povukao je paralelu između premijernog nastupa na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine, kada je kao igrač prvi put nastupio na velikom natjecanju, te debija na EP-u u ulozi izbornika.

"Tada je Hrvatska prvi put nastupila na jednom velikom natjecanju. Baš zbog toga smo bili izuzetno motivirani. Jedva smo čekali da sve počne. Naravno, bila je prisutna i nervoza, ali to je uvijek tako, bio ti na jednom, tri ili sedam velikih natjecanja. No, to je pozitivno stanje u kojem izvlačiš ono najbolje iz sebe. Kao izbornik imaš veće ovlasti, no i veću odgovornost. Ja se ne osjećam nimalo specifično, bez obzira što je riječ o Europskom prvenstvu. Ako govorimo o tome, onda je svaka naša utakmica u kvalifikacijama, od Moskve, Zagreba, Skoplja i Londona bila specifična", počeo je izbornik.

Na treningu u petak odvojeno razgovarao s Modrićem i Vukojevićem. Znači li to da će njih dvojica imati neke posebne zadatke?

"Ne, neće imati posebne zadaće. Razgovarali smo mi i o Austriji, ali mi stalno razgovaramo, čak i o nebitnim stvarima. Protiv Austrije nitko neće imati specijalne zadatke. Svi vrlo dobro znaju što igraju i gdje točno moraju biti u svakoj fazi igre", odgovorio je Bilić.

Upitali smo ga koji je plan B ukoliko nekom strašnom igrom sudbine primimo gol iz nekog prekida, odbijanca i slično na samom početku utakmice s Austrijom.

"Nitko nema plan B. Možete pitati bilo kojeg trenera. Ako ste primijetili, Milan, Barcelona i ostali velikani, ti frajeri igraju svoju igru, bez obzira na negativan rezultat. Tek u zadnjih 10-15 minuta možda promijene sustav igre, imaju spremne neke varijante. Mi nećemo suludo gubiti glavu, čak i ako primimo gol iz nekakvog prekida. Neće biti 'bum-tras', juriš. Ostat ćemo vjerni našoj igri i igrat ćemo strpljivo", objasnio je Nane, koji polusatni bijeg od svakodnevnih zbivanja u Austriji ipak neće pronaći u sviranju gitare. Jer ju nije ni ponio.

Za kraj je poslao i poruku brojnim hrvatskim navijačima, koji će preplaviti Beč te u kockasto obojati i stadion Ernst Happel:

"Neka budu uz nas, neka nas vode do pobjede. Nije floskula, bili su fenomenalni dosad, neka takvi budu i u Beču", zaključio je Bilić u ekskluzivnom razgovoru za Net.hr.
IZVOR: www.net.hr

08.06.08