Sanji Jovanović zlato i svjetski rekord

Najbolja hrvatska plivačica Sanja Jovanović osvojila je svjetsko zlato na 50 metara leđno i pritom postavila svjetski rekord popravivši vlastiti koji je isplivala u prosincu u Debrecenu.

MANCHESTER - Nakon bronce na dvostruko dužoj dionici mlada je Dubrovčanka na pedesetici isplivala 26.37 potvrdivši da je već mjesecima najbolja na svijetu u ovoj disciplini. Sanja je iza sebe ostavila Kineskinju Gao i Ukrajinku Zubkovu i, naravno, ostatak svjetske plivačke elite.

Sada se pokazalo da njeno zlatno odličje na EP-u u Debrecenu i tada isplivani svjetski rekord nisu slučajnost već plod teškog i dugotrajnog rada.
IZVOR: www.jutarnji.hr

Ispalo je prekrasno, onako kako sam sanjala, no nije mi bilo lako prije početka. Osjetila sam veliku tremu i cijelo mi se tijelo treslo. Kao da sam dobila neku drhtavicu. Sretna sam i zbog svog dragog trenera Bobčeta kojem sam posljenjih dana skratila život za deset godina. Izludila sam ga, popila sam mu živce, no ispalo je super. Super, super...

Sanja je dodala kako je ipak potajno vjerovala da ponovno može rušiti svjetski rekord. Pritom je zaista važno da ima i svjetsko, osim europskog zlata.

- Neki su govorili da je Debrecen bio slučajnost i malo su obezvrijeđivali EP u malim bazenima. Drago mi je da sam sada ponovno pokazala da sam prava.

Sanjinu radost ipak nije dijelio Duje Draganja. On je osvojio "samo" broncu na 100 metara slobodno. Nakon što je postavio svjetski rekord na 50 slobodno, očekivao je više, i imao snage za bolji plasman na stotki.

- Ubilo me je to što sam bio u srednjoj stazi. Rekao sam to i prije utrke. Plivao sam između dva najsporija plivača, a to se na kraulu najviše osjeti. Njih su mi dvojica jahali na valu. Vidjeli ste da sam cijelo vrijeme vodio jer sam bio najbrži, a onda mi je to u finišu oduzelo snagu. Od početka do kraja morao sam lomiti taj val i puknuo sam na kraju. To je čista fizika.

Duje je zaista bio razočaran trećim mjestom i s isplivanim vremenom 46.83. Pobjednik, Amerikanac Nathan Adrian, bio je brži za 16 stotinki, drugoplasirani Talijan Magnini za 13. Malo je nedostajajo za još jedno zlato, no Duje se nema pravo žaliti. Postali smo malo bahati kada plivačkim odličjima na SP-ima - počinjemo "gledati u zube".

Hrvatsko je plivanje u Manchesteru doživjelo prave zvjezdane trenutke i Hrvatska je danas nacija koja se s pravom svrstava uz bok onih najačih - SAD-a, Australije, Rusije, Italije... i ostalih europskih velesila.

Duje i Sanja učinili su nas sve ponosnima - šest je plivača osvojilo četiri odličja. Startala je Sanja s broncom na 100 metara leđno, Duje se zatim pokazao najvećom zvijezdom SP-a nakon što je isplivao svjetski rekord u elitnoj disciplini na 50 slobodno postavši najbrži čovjek u povijesti plivanja. Zatim su zadnjeg dana natjecanja zamijenili mjesta - Sanja je uzela zlato i svjetski rekord, a Duje, ponovit ćemo - "samo" broncu. Bravo za kraljicu i kralja hrvatskog plivanja i sporta uopće.

Mike Bottom: Znao je da neće uzeti zlato

Dujin američki trener Mike Bottom nije bio previše razočaran što je Duje na stotici uzeo najmanje sjajno odličje. I on je to očekivao i znao da će naš plivač teško do zlata.

- Pričali smo o tome prije utrke. On je bio svjestan da će ga ta srednja pruga ubiti. Svjestan je da je najbolji od svih koji su plivali u finalu, a uzeo je broncu. Razumijem ga potpuno i znam da je nesretan.


13.04.08