HDZ preuzeo vlast u Sinju, Nasić novi gradonačelnik



Nakon tri godine vladanja u gradu Sinju raspala se koalicija Preporod, a vlast je preuzela nova koalicija HDZ-HSLS. To se dogodilo na današnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana na zahtjev deset vijećnika koji su podijeli prijedlog o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća Miši Varenini (SDP).


MIšE VARENINA
FOTO. www.sinj.hr

Trinaest od ukupno 19 vijećnika glasalo je za smjenu Varenini, pet ih je bilo protiv a jedan suzdržan. Inače, deset minuta prije početka sjednica Gradskog vijeća SDP je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je obznanjeno da će koalicija Preporod izgubiti vlast jer je HSLS sklopio tajni sporazum s HDZ-om. Predsjednica SDP-a Sinja Nataša Poparić rekla je kako je, nakon što je 19. ožujka prekinuta sjednica Gradskog vijeća, počeo tajno dogovaranje između stranaka, a HDZ-u, kao jedinoj oporbenoj stranci u Vijeću, nudili su se HSLS, HNS i HSS.

Jedini koji je ostao uz SDP je vijećnik HSU-a Ante Sesardić. Inače, sjednica koja je prekinuta 19. ožujka je dovršena pa su usvojene važne točke dnevnog reda vezane uz zonu Kukuzovac te financiranje sportskih i kulturnih udruga Sinja. Nakon toga je odmah održana nova sjednica, a kad je smijenjen Varenina, pale su teške riječi između gradonačelnika Nikole Tomaševića i vijećnika Jakova Dukića, poznatog po potpisu sporazuma u gospodarsko-političkoj suradnji s tajnikom HDZ-a Ivanom Jarnjakom. Gradonačelnik je rekao kako će i on vratiti svoj mandat, no moći će ponosno proći ulicama Sinja za razliku od nekih. On je optužio Dukića da je želio iz Belgije dovesti polovnu spalionicu smeća u zonu Kukuzovac i time ostvariti osobni interes te je zamolio novu vlast da ne prihvati takvu inicijativu.
Dopredsjednik Gradskog vijeća Ante Sesardić (HSU) rekao je Dukiću kako je on bio taj koji je pri osnivanju koalicije Preporod tvrdio da će se prvi objesiti na tvrđavi Stari grad ukoliko izda koaliciju.


MILOš BALIć
FOTO: www.sinj.hr

HDZ i HSLS su izabrali novog predsjednika Gradskog vijeća Miloša Balića (HDZ), a kroz nekoliko dana će izabrati i novog gradonačelnika. Neslužbeno doznajemo da bi to trebao biti kao volonter dr. Ivan Nasić (HDZ).
IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr

09.04.08