Kosovo je neovisna i suverena država!



Skupština Kosova u nedjelju je u Prištini aklamacijom usvojila deklaraciju o neovisnosti te pokrajine od Srbije. Za deklaraciju o proglašenju neovisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba nisu bili nazočni sjednici.
"Od ovog trenutka Kosovo je neovisna i suverena država", izjavio je Hashim Thaqi na izvanrednoj sjednici.

Kosovski premijer Hashim Thaqi i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu istaknuli su u nedjelju, govoreći na izvanrednom zasjedanju kosovske Skupštine, kako je Kosovo od danas slobodno, ponosno i neovisno, a da je današnji dan novi početak izgradnje multietničkog Kosova koje će poštivati sve demokratske standarde.

"Kosovo je danas ponosno, neovisno i slobodno", istaknuo je premijer Thaqi, podsjetivši na sve žrtve koje su dale generacije na Kosovu kako bi došlo do današnjeg dana.

"Kosovski građani nikada nisu bili jedinstveniji nego danas, a potpora izvana nikada veća", kazao je Thaqi zahvalivši se na međunarodnoj potpori.

"Danas postajemo dio demokratskog svijeta, stvorili smo okružje za demokratsko Kosovo", kazao je kosovski premijer istaknuvši da je zadaća Kosova jamčiti jednaka prava svim etničkim zajednicama na Kosovu i stvoriti mehanizme da te zajednice mogu imati ravnopravnu poziciju te stvoriti uvjete da Kosovo bude država svih njegovih građana, zemlja s jednakim šansama za sve, uz toleranciju, napredak i solidarnost.




Kosovski premijer, koji je tijekom obraćanja kosovskom parlamentu kraći dio govora izrekao i na srpskom jeziku obrativši se tako kosovskim Srbima, kazao je da pred Kosovom stoje i veliki izazovi realizacije zajedničke europske vizije, razvoja gospodarstva i približavanja europskim integracijama, kao i unapređivanja života svih njegovih građana.

"Neka današnji dan bude novi početak", rekao je Thaqi najavivši da će Kosovo izgraditi svoje institucije i raditi u bliskoj suradnji s međunarodnom zajednicom. On je istaknuo kako će misija Europske unije pomoći Kosovu u tome i nadgledati provedbu Ahtisaarijeva plana za Kosovo.

želim uvjeriti susjedne zemlje da će Kosovo raditi na dobrosusjedstvu i prijateljstvu, kazao je kosovski premijer istaknuvši još jednom da "Kosovo jest i biti će multietničko društvo" koje će funkcionirati poštujući demokratske standarde i bez bilo kakve diskriminacije njegovih građana.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu kazao je obraćajući se zastupnicima kosovske skupštine, kako su se "generacije žrtvovale za današnji dan". "Proglašavamo svoju neovisnost uz naše prijatelje koji su bili uz nas ranije, a biti će i dalje, a sjećamo se majki i očeva koji su žrtvovali svoju djecu da Kosovo bude slobodno. Spominjemo se prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, Adema Jašarija koji je žrtvovao svoj život za neovisno Kosovo i mnogih drugih", kazao je kosovski predsjednik.



Sejdiu je istaknuo kako je današnji dan znak za izgradnju nove budućnosti, a da su glavne obveze u tome primjena Ahtisaarijeva plana i usvajanje Ustava koji se na njemu temelji.

"Kosovo će graditi zemlju u bliskoj suradnji s međunarodnom zajednicom i poštujući demokratske standarde", naglasio je kosovski predsjednik.

Neovisnost Kosova je konačni raspad Jugoslavije
Kosovski premijer Hashim Thaqi u subotu je potvrdio da će Kosovo u nedjelju proglasiti neovisnost, što bi trebalo označiti konačni raspad bivše Jugoslavije.

Sjednici prisustvuju svi najviši kosovski državni dužnosnici i međunarodni predstavnici na Kosovu, a izvanredno zasjedanje počelo je obraćanjem predsjednika kosovske Skupštine Jakupa Krasniqija.
U kasnim poslijepodnevnim satima, predsjednik Kosova Sejdiu, premijer Thaqi i predsjednik parlamenta Krasniqi potpisat će ustavnu deklaraciju o nezavisnosti.

Nova državna zastava
Skupština je u nedjelju poslijepodne, na svojem izvanrednom zasjedanju, prihvatila i prijedlog nove državne zastave Kosova.
Nova zastava ne sadrži nacionalne simbole, već se na plavoj podlozi, istoj kao na zastavi Europske unije, nalaze obrisi države Kosova sa šest žutih zvijezda iznad njih.

Usvajanjem odluke o zastavi završeno je izvanredna sjednica Skupštine Kosova, kojom je Kosovo proglašeno neovisnom državom pod službenim nazivom Republika Kosovo.


Zastava u kosovskom parlamentu

Još se u 18 sati očekuje svečano potpisivanje deklaracije, koju će potpisati tri najviša kosovska dužnosnika, predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

Istodobno, nekoliko desetina tisuća građana slavi na ulicama glavnoga grada Prištine, a proslava neovisnosti protječe u mirnom i dostojanstvenom ozračju.

Građani Prištine i drugih kosovskih gradova i mjesta već su prijepodne počeli proslavljati najavljeno proglašenje neovisnosti, a pridružili su im se i brojni Albanci iz Makedonije i Albanije.

Odmah nakon što je Skupština Kosova usvojila deklaraciju o neovisnosti, u Prištini, a kako javljaju elektronički mediji, i u drugim gradovima na Kosovu, počelo je veliko slavlje. Ulice su prepune građana.

Mediji u Prištini javili su da se u kasnim večernjim satima očekuje i dolazak albanskog premijera Salija Berishe kako bi osobno čestitao kosovskim dužnosnicima i građanima. Mediji također najavljuju da bi prva država koja će priznati neovisno Kosovo mogla biti Irska.

Priština se priprema nastaviti manifestacije povodom proglašenja neovisnog Kosova svečanim koncertom filharmonije, koji će se održati u dvorani "1. listopad" u Prištini i velikim koncertom najpoznatijih kosovskih estradnih zvijezda na središnjem gradskom Trgu majke Tereze.

Očekuje se da će se kosovski predsjednik Sejdiu i premijer Thaqi nešto prije ponoći obratiti građanima na Trgu majke Tereze. Nakon toga je predviđen vatromet koji će označiti i završetak organizirane proslave proglašenja neovisnog Kosova.

IZVOR: www.vecernji.hr/(HINA)

17.02.08