Jednomjesečni pritvor za ubojicu KrstineLuki Pezelju određen je u četvrtak jednomjesečni pritvor, nakon što je poslijepodne priveden sproveden istražnom sucu županijskoga suda u Splitu Stanku Grbavcu.
Sudac Grbavac za Hinu je večeras kazao kako je Pezelj i njemu priznao ubojstvo 21-godišnje djevojke. "Rekao mi je kako ne zna što mu se dogodilo i kako je do toga došlo", rekao je Grbavac.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak opovrgnuo je glasine da policija nadzire kuću ubojice Pezelja zbog straha od odmazde. Pezelj se nalazi kod njih, pa zasad to nije potrebno. Potvrdio je i da se Kristinino ubojstvo dogodilo u automobilu, ali i izvan njega.

Prema priznanju Luke Pezelja (26), danom u prisustvu branitelja Ante šušnjare, Kristina šušnjara (21) stradala je - nesretnim slučajem!

Pezelj, međutim, nije odgovarao na pitanja. Brojne su pojedinosti ostale nerasvijetljene, primjerice, kako ju je izmasakarirao do neprepoznatljivosti udarcima tupim predmetom po glavi i tijelu.

Sve je, po Pezeljevu iskazu, počelo prilično bezazleno. Te kobne subote bio je s bratom Petrom u Makarskoj. Izvodili su nekakve radove na unutarnjem žbukanju. Zelenim "golfom tricom", ST 790 - NJ, vratili su se popodne u kuću u Rošac i večerali oko 17.45 sati. Brat je otišao svojim poslom, a on se, pak, svojim plavim "golfom tricom", ST 454 - OV, odvezao do kafića "Most" u Trilju. Bilo je nešto iza 20 sati kada je stigao.

Tamo su mu bili prijatelji Miro zvani Kvas i vlasnik kafića Tihomir šipić. Znao je da mu brat nema novca kod sebe, a on je imao 100 kuna, pa je njegovim "golfom" otišao napuniti spremnik za benzin. Putem do Inine crpke Luka je primijetio Kristinu kako stopira. Poznavao ju je, ali nije imao broj njezina mobitela. Ušla je u auto i rekla mu da ide u Sinj do prijateljice.

Ulio je gorivo i sjetio se da prije odlaska u Sinj mora kući po još novca. Pitao je Kristinu može li samo skoknuti kući po novce. Putem, kod zaseoka Vojnić, uhvatila ga je, tvrdi, za ruku i rekla mu neka nju odveze do Sinja, pa nek se onda vrati kući po novce.


Policija i ubojica na mjestu ubojstva

- Rekao sam joj da smo blizu, da ću samo uzeti novce i da ćemo onda u Sinj. Kristina se uznemirila, otvorila je vrata, izašla iz auta i došla s moje strane. Tražila je da je vozim u Sinj. Izašao sam, i onda..., ne sjećam se sada točno kako, gurnuo sam je. Pala je i glavom udarila u rub podnice vrata. Ostala je ležati na podu, krv joj je lagano tekla iz glave. Razmišljao sam kratko što ću. Stavio sam je na suvozačevo sjedalo. Dosjetio sam se kako bi bilo dobro prikazati ovo kao silovanje, pa sam je skinuo - rekao je Pezelj policiji. U prtljažnik "golfa" prenio ju je pred svojom kućom u Rošcu.

- Ušao sam u kuću. Mama je spavala, tata gledao televiziju. Umio sam se i razmislio što dalje. Kristinino tijelo odvezao sam do jame i tamo ga bacio. Vratio sam se kući, mama se u međuvremenu probudila. Dao sam joj odjeću da je opere. Vratio sam se u Trilj, do "Mosta" gdje sam ostavio brata, s kojim inače spavam u istoj sobi. Ujutro sam oprao sjedala jer je bilo krvi na suvozačevu sjedalu. Brat je primijetio da su sjedala malo mokra, ali ništa nije pitao. Kristinine stvari zapalio sam u kominu svoje ostave - otkrio je Pezelj.

Tvrdi da je od otmice do rješavanja tijela prošlo svega - pola sata. Kada se spremao odbaciti leš - zazvonio je Kristinin mobitel. Vidio je da je zove prijateljica, pa ga je isključio.

U novinama je dva dana kasnije pročitao da traže Kristinu. Policija je tražila sve "golfove" u okolici, pa su tako razgovarali s njegovim bratom Petrom. Luka mu je sve priznao, a brat je predložio da ode na policiju i sve ispriča.

Policija odvela osumnjičenog na mjesto zločina
Luka Pezelj, osumnjičeni za ubojstvo Kristine šušnjare, jutros je oko 9 sati odveden u svoju kuću u Rošcu, u zaselku Pezelji, u kojoj živi s majkom, sestrom i bratom. Nakon očevida u kući, koji je trajao tri sata i u kojem je zaplijenjeno dosta materijala, policija je, kako doznajemo, mladića odvela na mjesto zločina, gdje će se obaviti rekonstrukcija ubojstva. Nakon toga, policija će s osumnjičenikom obići mjesto na kojem je žrtva pronađena.

Istražnom sucu županijskog suda u Splitu će oko 16 sati biti priveden.

Na nagovor prijatelja Luka je jučer oko 17 sati otišao na policiju. Kako kaže Lukin rođak Vlado Pezelj, tijekom vikenda nisu na njemu primijetili ništa čudno.

Više podataka bit će poznato nakon najavljene popodnevne konferencije za novinare. Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak potvrdio je jutros u Splitu da na kriminalističkoj obradi imaju mladića iz Rošca osumnjičenog za ubojstvo Kristine šušnjare.

"U ovom trenutku mogu vam jedino potvrditi da imamo toga osumnjičenog za kojeg opravdano sumnjamo da je učinio to teško kazneno djelo. On je priveden u policiji u Sinju, a o svim pojedinostima - o mjestu i načinu izvršenja zločina izvijestit ćemo danas na konferenciji za novinare koja će se održati između 13 i 15 sati", rekao je Novak.


Ubojičin golf

Luka Pezelj priznao ubojstvo
Luka Pezelj ubojica je Kristine šušnjare! Dvadesetšestogodišnji Pezelj iz sela Rošac, svega koji kilometar udaljena od mjesta pronalaska Kristinina mrtvog tijela u zaseoku Osoje, nije izdržao pritisak!

Policija je na razgovor pozvala njegova brata, vlasnika bijelog golfa. Bio je to tek jedan u nizu poziva vlasnicima takvog modela automobila, koji je primijećen kako se u subotu iza 20 sati zaustavlja pokraj Kristine koja je stopirala do Sinja kod triljskog mosta.

Stigao s bratom
Luka je u sinjsku policiju došao s bratom. Ubojstvo je priznao! Izjavu je dao u prisustvu branitelja, tako da policija raspolaže dokazom koji se može koristiti u sudskom postupku, za razliku od Ivana Bulja, koji je ubojstvo 16-godišnje Sinjanke Anđele Bešlić priznao, ali bez branitelja.

Ubojstvo se, čini se, zbilo u Pezeljevoj obiteljskoj kući u Rošcu, koja je sinoć bila pod policijskim osiguranjem.

Među ostalim, vjerojatno i zbog bojazni od odmazde, jer je brutalno, bezrazložno ubojstvo mlade Triljanke šokiralo cijeli cetinski kraj. Interventni policajci nisu dopustili pristup kući.

Ubijena Kristina šušnjara
- Odlazite, nemate ovdje što raditi! Ne smijete snimati, nemojte da slučajno vidim blic - poručio je policajac tonom koji nije trpio prigovor.

Luka je Kristinu u noći otmice zatukao na mrtvo, brojnim udarcima tupim predmetom po glavi i tijelu, što je pokazala i obdukcija koju je obavila patologinja Marija Definis Gojanović.

Tijelo je Pezelj ostavio u lokvi krvi, polugolo, koji metar dalje od puta kod zaseoka Osoje te ga pokrio granjem. Nagi donji dio tijela upućivao je na silovanje, no nalaz koji je stigao na stol istražnog suca Stanka Grbavca te je sumnje otklonio. Kristina nije silovana!

Neprepoznatljivost
Problema je bilo s prepoznavanjem. U srijedu oko 14 sati na Odjel patologije splitskog KBC-a stigao je Kristinin tetak.

Potresen, sa suzama u očima, nije mogao sa stopostotnom sigurnošću potvrditi je li riječ o Kristini, pa je pozitivna identifikacija tijela obavljena tek nakon provjere otisaka prstiju. To se nije učinilo prije da se ne bi uništili tragovi na rukama, koji bi policiji mogli biti značajni za prikupljanje dokazne građe. Kristinino tijelo bilo je položeno na prsa, natopljeno krvlju s glave koja se izobličila do neprepoznatljivosti!

Premda načelnik splitske krimpolicije Petar Bradarić šljujo nije mogao komentirati rezultate kriminalističke obrade, rekao nam je da su pred zaključenjem slučaja.

- Mogu najaviti privođenje u četvrtak ujutro te tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo iznijeti detalje kaznene prijave. Slučaj smo odradili ozbiljno i predano, te vrlo brzo došli do počinitelja - rekao nam je načelnik Bradarić šljujo, koji je cijeli dan proveo s kriminalistima i forenzičarima na krševitu terenu sjevernih padina Mosora, koordinirajući potragu za dokazima, Kristininom odjećom te njezinim stvarima.

Luka i Kristina sasvim su se sigurno poznavali. Generacijski bliski, vjerojatno su se sretali po sinjskim i triljskim kafićima.

Kristinina prijateljica Anita Cvitanović, koja je Kristinu posljednja vidjela, u šoku je. Naime, Kristinu je brat dovezao do fast fooda u kojem je Anita radila. Kristina ju je htjela pozdraviti prije nego što ode u Sinj. To je činila svaki put kad bi išla u Sinj na zabavu. Anita je novinarima ispričala kako je Kristina oduvijek bila tiha i povučena djevojka i izvrsna prijateljica.
IZVOR: http://www.vecernji.hr

10.01.08