čESTIT BOžIć I SRETNA NOVA 2008. GODINA!


IZVOR:http://www.volim-losinj.org



Papa Benedikt XVI.

Tijekom božićnog obraćanja Gradu i Svijetu s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. pozvao je na mir u svijetu, te je uputio svoj blagoslov i čestitao Božić.


Papa Ratzinger je uputio snažan poziv za ''mir u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, u Africi, na Balkanu i svugdje u svijetu''.

Svoj je govor usredotočio na vrijednost Božića i nadu koju donosi rođenje Isusa. Papa je zatražio pravo na zdravlje, obrazovanje i rad za sve osobe, te je osudio tlačenja i uvjete života koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Papa je oštro osudio krvave oružane sukobe, terorizam i nasilja svake vrste koja izazivaju patnje cijelog svijeta i pogađaju prije svega žene, djecu i starce.

Pozivajući na mir, Benedikt XVI. je, uz ostalo, spomenuo izmučene prostore Darfura, Somalije i sjevera DR Konga, kao i krvave sukobe u Eritreji i Etiopiji. Pozvao je na mir na cijelom Bliskom istoku, u Iraku, Libanonu i u Svetoj zemlji, u Afganistanu, Pakistanu i na Balkanu.

''Neka svjetlost Krista, koja dolazi osvjetliti svako ljudsko biće, konačno zablista i neka bude utjeha svima koji se nalaze u tminama siromaštva, nepravde, rata'', odnosno neka bude utjeha za sve kojima je ''još negirana legitimna težnja za dobivanje sigurne zdravstvene pomoći, za zdravljem, obrazovanjem, stalnim zaposlenjem, punim sudjelovanjem u građanskim i političkim odgovornostima'', te neka ljudi budu ''izvan svih tlačenja i zaštićeni od uvjeta koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo'', rekao je Papa.

Benedikt XVI. je govorio o žrtvama ''krvavih oružanih sukoba, terorizma i nasilja svake vrste koji nanose nečuvene patnje cijelim narodima, posebno najosjetljivijem sloju, djeci, ženama, starcima'', te je osudio ''etničke, vjerske i političke napetosti, nadmetanja, nepravde i diskriminacije, koji uništavaju cijelo tkivo mnogih zemalja, te pogoršavanje međunarodnih odnosa''.

''Neka Božić bude za sve dan radosti, nade i mira'', rekao je Benedikt XVI., te je čestitao Božić na 63 jezika, jednome više od prošle godine, a među njima i na hrvatskome (''Sretan Božić, Isusovo Porođenje''). Ove je godine Papa čestitao Božić i na jeziku indiosa iz Amazone.

Na balkonu bazilike svetog Petra, Benedikt XVI. je nosio mitru svojeg prethodnika Ivana Pavla II. čime je htio naglasiti kontinuitet s Wojtylom na Petrovoj stolici.

Tijekom ponoćne mise koju je predvodio u bazilici svetog Petra, naglasio je kako čovječanstvo treba Boga, a istodobno nema mjesta za njega, jer je društvo ''previše zauzeto samim sobom'' i nema vremena ''za bližnjega, za siromašnoga, za Boga''.

Papa je osudio i pretjerano iskorištavanje energije.
IZVOR: Hina|Net.hr

24.12.07