Otvorena birališta u Hrvatskoj

Autor Andro Bernardić



Točno u sedam sati diljem Hrvatske otvorena su birališta na kojima će 4.073.194 građana izabrati šesti saziv Hrvatskog sabora. Glasačka mjesta bit će otvorena do 19 sati, a na izlasku s dijela njih birače će još jednom pitati za njihov politički izbor, jer će anketari iz četiriju medijskih kuća prikupljati podatke za tzv. izlazne ankete.
Na biralištima će biti i više od 5 tisuća promatrača, gotovo 3 tisuće iz Gonga i 2 tisuće iz nove udruge Elekte te 234 promatrača Glavaševa HDSSB-a, dvoje iz Udruge Roma. Prve i nepotpune rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 21 sat dok se rezultati prvih izlaznih anketa očekuju već nakon 19 sati.

Zbog vremenske razlike izbori za šesti saziv Hrvatskog sabora u subotu ujutro su počeli na nekim biračkim mjestima u inozemstvu, a hrvatski iseljenici u dva će dana moći glasovati na ukupno 265 biračkih mjesta u 53 zemlje.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pravo glasa na izborima za Hrvatski sabor ima 405.092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.Najveći broj birača upisan je u Bosni i Hercegovini 284.068, Njemačkoj 38.233, Srbiji 23.716, Austriji 8.652, SAD-u 5.359 i Australiji 5.013.

Unatoč brojnim apelima Državnoga izbornog povjerenstva i udruge Gong, čini se da nije malen broj hrvatskih državljana koji će na dan izbora htjeti glasovati izvan svoga prebivališta, a nisu obavili privremeni ispis i ponovni upis u popis birača.

Do zakonskog roka 10. studenoga to je obavilo 33.919 birača, najviše u Njemačkoj, BiH, Srbiji, švicarskoj i Austriji. Odnosi se to na birače koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žive u inozemstvu te na one koji će tog dana biti na putu, u zemlji i izvan nje. Mogla bi tako nastati gužva na biralištima kad ti birači shvate da neće moći glasovati.

Predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin pozvao je takve birače da mirno prihvate to da su sami propustili rokove.

Prema sadašnjem zakonu, izborna promidžba završava 24 sata prije održavanja izbora. U tom razmaku, kao i na sam dan izbora, a sve do zatvaranja birališta, zabranjena je svaka izborna promidžba, zabranjeno je izlaziti s procjenama izbornih rezultata, a mediji ne smiju objavljivati ni tekstove ni fotografije vezane za političke stranke i kandidate s izbornih lista.
IZVOR: www.vecernji.hr

25.11.07