Puni smo pesticida



Heksaklorobenzen, poliklorirani bifenili i lindan stručni su nazivi za pesticide koji se nalaze u tijelima mnogih hrvatskih građana. Ima ih u vodi i hrani, a predstavljaju opasnu kemijsku tempiranu bombu.


Navedene tvari pronađene su u tijelu Zdenka Popovića, umirovljenog profesora Medicinskog fakulteta, doktora znanosti, magistara biloških znanosti, internista i patofiziologa, s 35-godišnjim stažem profesora na Institutu za opću i patološku fiziologiji na zagrebačkom Rebru te fakultetima u Osijeku, Splitu i Banjoj Luci.

Popović nije bolestan, već se nedavno otišao testirati na prisutnost pesticida u tijelu.

"Nisam pušač, ne pijem, niti sam poljoprivrednik. Odakle pesticidi u tijelu? Iz vode i hrane, dakako. Zašto kafići i restorani ne kontroliraju vodu? Zato što košta", rekao je Velikogoričanin Večernjem listu.

Priča o kvaliteti vode potaknuta je aferom Vrbani III., a otvara pitanje kvalitete vode s vodocrpilišta. Popović upozorava da ona nisu ostala pošteđena zagađenjima, gradnjom na vodozaštitnim područjima, korištenjem kemikalija na poljoprivrednim površinama tik do njih.

"Tijela su nam zagađena pesticidima. Dok svijest o njihovoj opasnosti u svijetu raste, mi ih još zanemarujemo. Pesticidi su opake tvari. Neće te lupiti odmah, ali kad te poklope..." upozorava Popović.

Objašnjava da pesticida jednostavno ne smije biti u tijelu, jer su oni otrovi koji izazivaju teške posljedice za zdravlje, uključujući maligne bolesti, kromosomske aberacije...

Popovića posebno zabrinjava drugi stupac na nalazima koji opisuje raspone pronađene u općoj populaciji Hrvatske, piše Večernji list.
IZVOR:Net.hr
22.09.2007.

23.09.07