Umro osmi vatrogasac

Na Dan žalosti zbog najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, u zagrebačkoj se bolnici ugasio život 23-godišnjeg Tomislava Crvelina, teško opečenog vatrogasca s Kornata.


ZAGREB - Vatrogasac Tomislav Crvelin (23), koji je stradao gaseći požar na Kornatu, umro je od teških opeklina u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, čime se broj poginulih u najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog vatrogastva popeo na osam.

Stanje ostale trojice vatrogasaca koji se liječe u zagrebačkim bolnicama i dalje je vrlo teško, kažu liječnici u Traumi i KB Dubrava.

Karlo ševerdija, koji je smješten u Kliniku za traumatologiju, i dalje je teško, izjavio je pročelnik Odjela za opekline dr. Hrvoje Tomičić. No, ohrabruje što nema bitnijeg pogoršanja vitalnih funkcija u odnosu na prošle dane, pa je Tomičić za utorak najavio novu operaciju.

Liječnici su uzeli uzorke kože na mjestima gdje je ona očuvana, te su je poslali u laboratorij za kultiviranje tkiva u Bratislavi. Očekuje da bi prvi transplantati trebali stići za dva do tri tjedna. Iz inozemstva su naručeni i tzv. preparati zamjene za kožu (sintetska koža) koji bi također trebali stići za dva do tri tjedna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o osnivanju hrvatskog laboratorija za kožu u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, Tomičić je podsjetio da je taj laboratorij već šest godina u osnivanju, a za početak funkcioniranja nedostaje mu stotinjak tisuća kuna. "Da taj laboratorij funkcionira, onda bi liječnici iz KB Dubrava i Split mogli u Kliniku za traumatologiju poslati svoje uzorke", rekao je Tomičić.

Stanje dvojice vatrogasaca koji se liječe u KB Dubrava i dalje je kritično, izvijestio je predstojnik Zavoda za anesteziologiju i intenzivno liječenje te bolnice Ino Husedžinović. "Obojica su u stanju dubokog sna, koji smo izazvali lijekovima i analgeticima kako ne bi trpjeli jake bolove zbog teških opeklina", istaknuo je Husedžinović.

Stanje Josipa Lučića, koje se u nedjelju pogoršalo, i dalje je krajnje složeno, ali je spriječena daljnja akutna respiratorna insuficijencija.

Marinku Kneževiću kirurškim su zahvatom s površine opeklina skinute nekrotične naslage tkiva. Dr. Husedžinović je odbio reći kad bi mogle početi prve transplantacije kože, istaknuvši da su obojica vatrogasaca pod nadzorom plastičnih kirurga koji prate stanje opeklina.
IZVOR: Net.hr

03.09.07