Gospa Sinjska - Godišnjak 2007. - 2008.



Dragi štovatelji čudotvorne Gospe Sinjske i dragi hodočasnici,

Netko hodočasti Gospi Sinjskoj jednom godišnje. Doživljaj hodočašća nastoji sačuvati cijele godine. želi ponijeti nešto što će mu čuvati sjećanje. Nekima je to suvenir. Priredili smo ovaj godišnjak kao "živi suvenir". On nije za jednokratnu uporabu niti za policu. On može tijekom cijele godine biti živa spona sa Svetištem čudotvorne Gospe Sinjske.
Drugi Gospini štovatelji imaju pak želju hodočastiti u Sinj, ali ne mogu. Njima neka ovaj godišnjak poslužiti kao duhovno ispunjenje njihove želje, duhovno hodočašće.

Treća pak skupina štovatelja je češće u Svetištu. Njima, kao i svima drugima, neka sadržaji ovog godišnjaka posluže za produbljivanje vjere i pobožnosti prema Gospi, za obiteljski i društveni život sukladan kršćanskim vrijednostima.
Za svakoga po nešto: svjedočanstva vjere, poznati štovatelji, obitelj i društvo, Bog u povijesti naroda (izabrane teme), kršćanska ekologija, pobožnosti, molitve.

Hvala onima koji su svoja iskustva vjere i pobožnosti prema čudotvornoj Gospi Sinjskoj u ovom godišnjaku podijelili s nama i vama. Hvala velikanima duha koji su nam svojom duhovnom veličinom poticajni primjeri plodonosne pobožnosti prema Gospi Sinjskoj poput blaženog Alojza Stepinca, blagopokojnog biskupa Franića, Majke Terezije, slugu Božjega fra Ante Antića i drugih.
Primijetit ćete da smo značajan naglasak stavili na obiteljske i društvene odnose. Naša se vjera "utjelovljuje" i živi u obiteljskim odnosima, u politici po zauzimanju za pravednije odnose na svim razinama u društvu, u karitativnom i humanitarnom djelovanju.
Povijest je učiteljica života pa smo odškrinuli i njezinu riznicu mudrosti i pribilježili neke događaje za buduće naraštaje.
Uz posebni prilog o marijanskim hodočasničkim pjesmama, donosimo i molitvene tekstove za njegovanje marijanske pobožnosti.
"Otvorena pitanja" u vjeri samo su nam znak naše ljudske perspektive - otvorenih vrata Kraljevstva Božjega prema kojemu vodi bezbroj putova. Jedna od staza koja je u našoj vjeri poprilično zarasla jest naš vjernički odnos prema Božjem djelu u prirodi. Teme kršćanske ekologije trebaju nam poslužiti kao oruđe za "čišćenje" toga puta do jasnije spoznaje Boga u njegovim stvorenjima, bliskijeg odnosa s Njim i ispranijeg i primjerenijeg odnosa prema prirodi.
Zbog raznolikosti sadržaja i vrste tekstova možemo se nadati da će svatko u ovom godišnjaku naći nešto vrijedno za sebe.

Priprema za 300. obljetnicu
Uskoro (!), 2015. godine navršit će se 300 godina čudesne obrane Sinja. Velika je to obljetnica za Svetište, za Sinjsku alku, za štovatelje Gospe Sinjske i za sve koji poštuju zajedničku povijesnu baštinu hrvatskog naroda.

Središnje mjesto povijesne bitke pod Sinjem, tvrđava na Gradu već se obnavlja. Viteško alkarsko društvo počelo je obnovu-izgradnju Alkarskih dvora. Svetište, uz pomoć dobročinitelja, postavlja postaje križnoga puta uz stazu prema Tvrđavi, u izradi je kip Gospe Sinjske za spomen te obljetnice. Ovih će se dana postaviti reljef Gospina lika u crkveno dvorište pred kojim će štovatelji Gospe Sinjske moći upaliti svijeće. Isti reljef nalazi se u crkvi u Rami (djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića). Na taj način Gospinim likom još jednom povezujemo Ramu i Sinj.
To su neki od materijalnih sadržaja priprave za tu veliku obljetnicu. Oni su istovremeno odraz duhovne priprave i trajan podsjetnik na duhovnu izgradnju da u ovom svijetu budemo živi "grad na Gori", žive društvene zajednice, "živa Crkva".
Zato smo istovremeno otpočeli i duhovnu pripravu intenzivnijim radom s roditeljima, zaručnicima, prosvjetnim djelatnicima, medicinskim osobljem, molitvenim zajednicama, mladima, itd.
Kako bismo intenzivnije živjeli svoju kršćansku solidarnost osnovali smo Fond Gospe Sinjske (vidi poleđinu knjige). Upalit ćemo svijeće pred (novim) Gospinim likom uz molitvu da i sami zasvijetlimo (novim) sjajem dobrote, da budemo svijeća koja sagorijeva na slavu Božju.
Neka nam o velikoj obljetnici pogled u slavnu prošlost bude izvorom snage za bistriji pogled u budućnost, pogled "oka sokolova" kako bismo pogađali "u sridu".

Foto-album
Priredili smo vam u ovom godišnjaku i svojevrsni foto-album Svetišta i njegovih slavlja. Osim fotografija koje prate tekst, u kutu desne stranice knjige složili smo niz fotografija koje počinju prikazom hodočašća tijekom devetnice, potom procesija za Veliku Gospu, svečane sv. mise, proslava 100. obljetnice Društva Gospe Sinjske u Chicagu, SAD, neka druga događanja u Svetištu kao i nekoliko panoramskih fotografija.

S Gospinim zagovorom
Neka čudotvorna Gospa Sinjska svojim zagovorom prati sve one koji su svojim tekstovima i na druge načine pomogli pri objavljivanju ovog godišnjaka Gospe Sinjske. Neka isti zagovor prati i sve vas, dragi čitatelji i štovatelji čudotvorne Gospe Sinjske.

Urednik
IZVOR: Svetište Gospe Sinjske

14.08.07