Zoran Milanović novi predsjednik SDP-a


Autor A. Bernardić, M. Perić, Hina
Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika SDP-a na izvanrednoj izbornoj konvenciji održanoj u subotu na Zagrebačkom velesajmu. On je s 828 glasova pobijedio željku Antunović, svoju protukandidatkinju iz drugog kruga, koja je osvjoila 675 glasova.
Milanović: želim voditi novi SDP
"Kad sam rekao da ništa neće biti isto nisam mislio na svoju pobjedu nego na novi SDP kojeg želim voditi. Idemo na pobjedu na izborima, okupljamo, a ne razdvajamo jer u ovoj zemlji ima puno običnih ljudi koji samo zarađuju za svoj kruh i misle na svoju sreću. Pononosan sam na svoju kampanju, sve što sam obećao planiram i ostvariti. Nema predaje, nema prevare, idemo dalje!", rekao je Zoran Milanović koemntirajući svoj pobjedu, dodavši kako će SDP ostati moderna lijeva stranka poput onih stranaka koje mijenjaju zemljovid Europe.


željka Antunović je pak kratko izjavila da je apsolutno zadovoljna i da nikad nije sumnjala u SDP.

"Ja jesam u SDP-ovu timu, jedino ako me ne makne iz tog tima. U SDP-u ti timovi postoje već dugo i radimo svi zajedno", odgovorila je Antunović na novinarski upit hoće li biti u SDP-ovom izbornom timu.

Na novinarski upit jesu li delegati izabrali dobar put za SDP, odgovorila je kako je "način na koji se u SDP-u kandidiralo, na koji je vođena kampanja, i na koji se biralo, (to) za SDP najbolji put".

Jurčić: SDP je danas pokazao snagu!
Neslužbeni kandidat za premijera Ljubo Jurčić rekao je kako je znao da će SDP imati snagu izabrati novog predsjednika te kako sama činjenica da nitko od poraženih kandidata iz prvog kruga nije napustio konvenciju u drugom, govori o moći stranke.

Podsjetimo, za čelnika najveće hrvatske oporbene stranke natjecali su se još i Milan Bandić i Tonino Picula no, zbog nedovoljnog broja glasova, nisu ušli u drugi krug izbora. Najmanje glasova dobio je Tonino Picula, njih 248, a nešto bolji je bio Milan Bandić s 313 glasova. I u prvom je krugu vodeći bio Zoran Milanović osvojivši 592 glasa dok je za željku Antunović glasovao 381 delegat. Budući da niti jedan kandidat nije imao natpolovičnu većinu, moralo se pristupiti drugom krugu glasovanja.

Prema neslužbenim informacijama, kandidati Milan Bandić i Tonino Picula svojim su glasačima bili preporučili da glas daju željki Antunović.



Da bi postao predsjednikom SDP-a, kandidat je morao i u drugom krugu morao dobiti natpolovičnu većinu glasova (najmanje 50 posto plus jedan glas prisutnih delegata).

Josip Leko: Izbori su vrlo dobri
Predsjednik izbornog povjerenstva SDP-a Josip Leko izbore je ocijenio vrlo dobrima. Naglasio je da su protekli u demokratskoj atmosferi te da je SDP bez izgreda i sukoba izabrao svog novog čelnika.

Konvencija započela zvižducima
Odmah na početku konvencije za riječ se javio SDP-ov delegat iz Siska Aleksandar Milošević čije je izlaganje popraćeno zvižducima nazočnih. On je istaknuo kako je dobio tri kandidacijska pisma te da je u onom Bandićevom pronašao 21 gramatičku grešku. Naglasio je i kako smatra da Bandić nije dobar kandidat jer je gradio vikendice no, nakon te rečenice, Milošević je prekinut zvižducima. Izražavajući svoje negodovanje izjavio je:

"Ja sam možda u manjini što se tiče gospodina Bandića, ali biti u manjini ne znači ne biti u pravu".

Na konvenciju je stiglo 1537 delagata, Josip Leko bio je predsjednik izbornog povjerenstva koje je brojalo ima 25 članova. Konvenciju je otvorio petominutni film o Ivici Račanu, a cijelom događaju nazočila je i Dijana Pleština, Račanova supruga.
IZVOR: VEčERNJI LIST

03.06.07