"NACIONALNI SAJAM PRšUTA SINJ 2007."



"Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2007."

Poštovani, obavještavamo Vas o održavanju specijaliziranog sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda 20.-21..04.2007. godine.

Vođeni pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja manifestacije prvog Nacionalnog sajma pršuta 2006 godine i općom zainteresiranosti da manifestacija postane tradicionalna priredba koja bi okupljala sve čimbenike pršutarske proizvodnje, od uzgajivača svinja, proizvođača pršuta pa do vladinih i strukovnih institucija.
Sa sigurnošću možemo reći da se ipak veliki pomak dogodio u Sinju prošle godine na dvodnevnom specijaliziranom ''Nacionalnom sajmu pršuta''.
Uz potporu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva , Splitsko-dalmatinske županije, USAID-a projekta Poduzetna Hrvatska, a u cilju očuvanja gastronomskog naslijeđa te unapređenja konkurentnosti hrvatskih proizvoda; Poduzetnički Centar Sinj je privukao zavidan broj interesenata te pokrenuo inicijativu za održavanje drugog ''Nacionalnog sajma pršuta''.
Da je prvi sajam već generirao uspješne inicijative govori činjenica da su se nedugo nakon završetka sajma dalmatinski proizvođači pršuta udružili te osnovali Udrugu '' Dalmatinski Pršut'', a u cilju uspostavljanja standardizacije proizvodnje, zaštite dalmatinskog pršuta i dobivanja oznake kvalitete. S druge su strane isto tako dalmatinski proizvođači uvidjeli da su zbog neorganizirane proizvodnje i nedostatka kooperacije s uzgajivačima svinja i proizvođačima stočne hrane ostavili prostora susjednim zemljama za plasman njihovih proizvoda pod nazivom- ''Dalmatinski pršut''.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Sajam će se održati 20. i 21. travnja, u gradu Sinju, u prostoru hotela Alkar, pod nazivom drugi«Nacionalni Sajam Pršuta Sinj 2007», Proizvođači će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem video zida, kataloga i CD prezentacije Sajma koji će biti prezentirani putem WEB-a, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Sajam će pored promotivne i ocjenjivačke komponente imati i edukativni karakter, pa će se na stručnim referatima proizvođači i posjetitelji moći informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana proizvoda kao što je Dalmatinski pršut, zaštiti autohtonih proizvoda i oznakama kvalitete, uvođenju HACCP standarda, modelima udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija itd.
U sklopu Sajma također planiramo organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta , uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga.

U sklopu Sajma biti će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se planira formirati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka iz područja tehnologije mesa i gastronomije na čijem je čelu prof.dr.sc. Romano Božac, kao voditelj projekta zaštite Dalmatinskog pršuta. Ocjenjivanje će biti provedeno u dvije kategorije :kategorija velikih proizvođača i kategorija malih proizvođača.
U sklopu ocjenjivačkog djela manifestacije bit će provedeno i ocjenjivanje kvalitete Pršuta od strane predstavnika proizvođača Pršuta koji sudjeluju u programu ocjenjivanja Pršuta.

Ciljevi organizatora sajma su višestruki, a prvenstveno su usmjereni na unaprjeđenje pršutarske proizvodnje kroz aktivnije angažiranje postojećih i animiranje potencijalnih proizvođača pršuta, što će u konačnici rezultirati izgradnjom novih pogona (trenutno se gradi na području Hrvaca kod Sinja moderna pršutana kapaciteta 100000 kom )kreiranjem novih radnih mjesta pogotovo u ruralnim područjima. Suočavajući se sa problemom nezaposlenosti i migracija iz ruralnih područja, jedna od strategija ruralnog razvitka je svakako očuvanje nasljeđa i poticanje tradicionalnih aktivnosti lokalnog stanovništva.
Vizija sajma je da '' Nacionalni sajam pršuta '' bude mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata ali isto tako i mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku prehrambenu proizvodnju i gastronomsku ponudu, učiniti konkurentnijom na svjetskom tržištu.
Prema uzoru na npr. talijanske regionalne i nacionalne sajmove pršuta, sve govori kako će Nacionalni sajam u Sinju prerasti u tradiciju, upravo kako je i sam pršut postao nezaobilazna delikatesa naših stolova.

Na Sajmu očekujemo sudjelovanje vodećih proizvođača «Pršuta» s područja RH, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača ,individualne proizvođače, vodeće proizvođače « Istarskog pršuta», kao i goste iz Italije i španjolske, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tkz. «domaćeg pršuta». Ukupno oko 70 izlagača.
Kao ciljanu skupinu posjetitelja očekujemo predstavnike vodećih trgovačkih kuća, hotelijera i ugostitelja te vezanih udruga i institucija( oko 250 do 300 posjetitelja s pozivnicama), kao i potencijalnih interesenata s područja Dalmacije za sudjelovanje u ovakvoj proizvodnji koji će biti obaviješteni putem tiskovnih i elektronskih medija (broj nije moguće definirati).
Budući je sajam otvoren za posjetitelje, a poučeni prošlogodišnjim iskustvom, očekujemo nekoliko tisuća posjetitelja.


S osobitim poštovanjem , do viđenja na
Drugom «Nacionalnom sajmu pršuta» Sinj 2007!





POKOVITELJ SAJMA

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE šUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
SUORGANIZATORI


SPLITSKO-DALMATINSKA žUPANIJA GRAD SINJ

11.04.07