KONFERENCIJA ZA NOVINARE MLADIH HSLS-a OGRANAK SINJ

DANA 04.04.2007 godine u prostorijama HSLS-a održana je konferencija za novinare u organizaciji mladih HSLS-a ogranak SINJ. Konferenciju je vodio Zoran Klepo (predsjednik mladih HSLS-a Sinj, te član vijeća turističke zajednice grada Sinja) i Kristina Nuić (predsjednica mladih HSLS-a Split, te službeni turistički vodič za Splitsko-Dalmatinsku i šibensko-Kninsku županiju).
Tema konferencije za novinare je RAZVOJ TURIZMA U GRADU SINJU.


MATERIJAL ZA NOVINARE

Koristeći iskustvo struke želimo Vam se obratiti s par afirmativnih prijedloga upućenih kako javnosti, tako i turističkoj zajednici grada Sinja. Naime, iako je napravljen veliki korak u promociji Dalmatinske zagore koji pozdravljamo smatramo da je ponuda grada Sinja ipak loše prezentirana. Razmišljajući glavom jednog stranca uočeni su nedostaci u:
1. nepostojanju web stranice turističke zajednice grada Sinja koja ne predstavlja sve što naš grad nudi za posjetiti (prijedlog: napraviti kvalitetnu web stranicu s prijevodom na više stranih jezika)
2. vrlo loši putokazi
3. plan grada ne nudi dovoljno informacija turistima (u smislu lokacija znamenitosti , muzeja i dr. gdje će naći sve što je vrijedno vidjeti i posjetiti)
4. kako uopće doći do turističke zajednice, , kvalitetnih informacija , brošura o Sinju i turističkoj ponudi?
5. ponuda suvenira (za primijetiti je da bi se postojeća mogla obogatiti- Mladi hrvatski liberali imaju više prijedloga)
6. nedostatak stručnih vodiča u gradu Sinju (prijedlog: intenzivirati suradnju s Udrugom turističkih vodiča u Splitu)
7. nedovoljna promocija znamenitosti poput tvrđave gdje se po predaji Gospa ukazala (prijedlog: napraviti muzej po uzoru na muzej 'Bunari' u šibeniku), bogati Arheološki muzej (nigdje nema informacija o muzeju, a o uredovnom vremenu da ne govorimo). Kao dokaz rečenom postavljamo Vam pitanje: npr. Jeste li znali da se u Sinju u Vrličkoj ulici nalazi kip s prikazom mladića Gaja C. Laberija iz 1 st. s loptom u ruci koji pokazuje da se prvi nogomet nije igrao u Engleskoj već u ovim krajevima, a navedeno je potvrdila i FIFA u svom službenom biltenu još 1969.godine?. Premda je to legenda uvjereni smo da šira javnost o tome ništa ne zna!

Mladi hrvatski liberali predlažu da se sve navedeno napravi/popravi jer Sinj čak i kao izolirana cjelina uistinu ima što ponuditi gostima.

Nažalost, moramo navesti da smo tužni što propustom TZ- a grada Sinja mladi ljudi nisu bili upoznati s održavanjem čak navodno tri seminara o afirmaciji poduzetništva i turizma u našim krajevima. Također dodatnim informiranjem uočili smo da su prošli i rokovi natječaja Ministarstva mora, turizma,prometa i razvitka za dodjelu državne potpore, koja je usput rečeno jednokratna i nepovratna s ograničenim iznosom po projektu do 250.000 kuna, temeljem 'Programa poticaja izrade suvenira' i ' Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turističkim nerazvijenim područjima' u kojim, sve uz nedovoljno informiranje javnosti što predstavlja još jedan veliki propust TZ grada Sinja. Kao uzor; sve navedeno je izvrsno napravljeno u Imotskom što dokazuje da se može i da nije toliko teško. Svjesni smo da će se razvitkom turizma razviti poduzetništvo, a time i omogućiti zapošljavanje mladih.

Mi, mladi Hsls-a, smatramo da samo s pravom promocijom možemo privući turiste u naš grad, na takav način pozitivno će se utjecati i na cjelokupno poduzetništvo, a što na koncu znači zapošljavanje i motivacija mladih da ostanu u Sinj.

Izvršni odbor Mladih HSLS-a ogranak Sinj

04.04.07