Papa Ivan Pavao II. uskoro blaženi

ponedjeljak 2. travnja, u bazilici Svetoga Ivana Lateranskog, bit će zaključen biskupijski postupak istraživanja o životu, krepostima i glasu svetosti sluge Božjega Ivana Pavla II., objavio je kardinal Camillo Ruini, Papin vikar za Rimsku biskupiju, i to slijedom priopćenja primljenoga od postulatora kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Karola Wojtye mons. Slawomira Odera.

Kardinal Ruini je tom prigodom pozvao sve vjernike da sudjeluju na misi zadušnici za Ivana Pavla II., koju će papa Benedikt XVI. služiti 2. travnja u vatikanskoj bazilici Sv. Petra.

Osvrnuvši se na tu vijest, vrlo važnu za život Crkve, postulator mons. Slawomir Oder rekao je kako završetak biskupijskog postupka znači da je završeno istraživanje i ispitivanje svih svjedoka. Povijesno je povjerenstvo izvršilo svoju zadaću, predalo je izvješće, i cijela je dokumentacija spremna za Zbor za proglašenje svetih.

Na upit je li ovaj postupak za proglašenje blaženim jedan od najbržih u suvremenoj povijesti Crkve, mons. Oder je rekao kako je u nekim vidicima možda bio nešto brži od drugih. Od trenutka preminuća Ivana Pavla II., naime, pa do otvaranja kauze, zacijelo je bilo nešto izvanredno. Međutim, što se tiče tijeka postupka, mislim da bi se trajanje biskupijskog razdoblja moglo usporediti s drugim postupcima provedenima u posljednje vrijeme, a tu mislim primjerice na postupak Majke Terezije.

Govoreći potom o liku Ivana Pavla II., koji izvire iz svjedočanstava pristiglih u njegov ured, mons. Oder je rekao kako je to ponajviše lik Pape koji je blizak, kojega brojni zovu "naš Papa" ili jednostavno "naš Karol". Svjedočanstva koja doista potječu sa svih strana svijeta, dokaz su univerzalnosti poruke Ivana Pavla II. Postoji doista svjetska raširenost ljubavi prema ovome Papi, koji je popratio posljednja desetljeća naše povijesti. On je bliski i voljeni Papa, koji je ušao u naše domove kao najuži član naše obitelji, zaključio je mons. Oder.
11.3.2007
IZVOR: Radio Vatikan / Križ života

02.04.07