OSNOVAN KUD "TIJARA"



Udruga "Pokrenimo Tijaricu"-Tijarica u skladu sa Statutom i ciljevima udruge osnovala je folklornu sekciju odnosno KUD a naziv mu je "Tijara". Naime, poznato je, da je tijara okrugla ili polukružna kruna prepuna dragulja, a jedna od legendi kaže da je Tijarica dobila ime baš po tom nakitu, što je lako moguće obzirom da izgled samog mjesta upravo podsjeća na oblik tijare ili krune.

Cilj udruge ja da i ovom akcijom doprinese u kulturnom razvoje Tijarice, da se očuvaju stari običaji i bogato kulturno naslijeđe te da se isti prezentiraju Hrvatskoj i svijetu.

KUD Tijara trenutno broji 32 člana koji tvore plesnu sekciju a uskoro će se oformiti i pjevačka odnosno sekcija rerašica i reraša. Voditelj plesne sekcije KUD-a je nadaleko poznati koreograf, prof. Branko šegović. U subotu 03.02.2007.godine održana je prva vježba plesne sekcije na kojoj su vježbani početni koraci Tijaričkog šupljeg kola. Naime, upravo je prof. šegović daleke 1953. godine boravio u Tijarici i oduševio se kolom koje su stari Tijaričani igrali te je napravio koreografiju, otkupio narodne nošnje u Tijarici i Tijaričko(Teričko) šuplje kolo postavio sa KUD-om Jedinstvo iz Splita i osvojio prvo mjesto na Smotri folklora naroda i narodnosti Jugoslavije u Zagrebu 1954. godine.

07.02.07