Vrući prosinac, noćna svinjokolja

LJETO U STUDENOM Val jesenske topline koji se ne povlači, premjestio je svinjokolju u seoskim domaćinstvima u noćne sate, pa se umjesto u studenim jutrima kolje u prosinačkim večerima, u strahu od muha i zaraze
piše Damir šARAC
snimio Joško PONOš

Neka se sva praščad uzdrži od noćne skitnje Dalmatinskom zagorom jer će - biti smaknuta! Val jesenske topline koji je zapljusnuo naše obale i nikako se ne povlači dotjerao je gotovo do Božića, a ljudi koji su blago kratili za život u vrijeme prve bure krajem studenog, više nisu mogli čekati. Zato su čekale mušice koje bi, po njihovu mišljenju, zarazile meso. Pa se umjesto u studenim jutrima, kolje u prosinačkim večerima, baš kao što je bilo i u Ogorju, gdje smo stigli u prohladni sumrak, kada su se iz domaćinstava po zaseocima čuli posljednji krici utovljenog blaga. Pod naslagama soli u kacama završavaju svinje, koze, telad, ovce... što je tko naumio staviti u blagdanski kiseli kupus.

Rakijica i prasica
šta je više badaš, draže joj je...pravo žensko - smije se Mate Rađa, nakon što je ošamućenoj sedmomjesečnoj gudi od 140 kilograma zario nož u srce, uz asistenciju brata Luke, praćen zgroženim pogledima praseće družine iz staje.
Vidi šta gledaju, pametan je prasac ka i čovik. Al neće njima sad bit ništa. Sutra su tek na redu, njih jedanaest - objašnjava Mate, i pokazuje:
Ono gori, ona kamena lipa kuća je od Dina Rađe, dida Tone - promovira Rađa neku buduću turističku atrakciju dok prasicu dižu na kar i voze je do kuće gdje će je rastaviti na dijelove.
Za to vrijeme skoknuli smo s našim vodičem Antom Kapitanovićem do najvećeg ogorskog mjesta Kapitanovića i tamošnjeg doma njegova imenjaka i prezimenjaka Ace Kapitanovića, seoskog mesara, "Prometova" vozača.
- Ehehehe... Prošla su ta vrimena kad je sedam-osam momaka išlo od kuće do kuće i klalo. Rakijica, suva smokvica, veselje je to bilo. Sad đava zna kako će i šta će bit kad nan dođe Evropa... Cila Slavonija od toga drće, boje se ljudi da neće moć držat blago doma. A opet i ovo vrime. Ja san bekija dva prasca po 120 kila i kozu, a draža mi je koza neg dva prasca - veseli se Aco i navodi u čemu je nevolja ovogodišnjeg pokolja blaga.
Napljune muva! Velike vrućine, a Božić na vratima, muva ima nenormalno, a vinskih još i više. Pa napljune i sve moš bacit. Prije bi od svete Kate zaredale bure, i onda bi se lipo klalo sve do prid Božić. A isto je bolje malo prije sve obavit da se rebra imaju vrimena prosušit, pa s njima u kiseli kupus - kad se vratiš s ponoćke, nema gušta slična tome!






Sve naopako

Zajedno se vraćamo u dvor Rađinih gdje na "operacijskom stolu" ispod odrnje, prasica pod lampama čeka na "rastavljanje". Oko nje su i Matina žena Nevenka i Acina Zlata.
Nu ovi pravac, ka priko Konjskoga - veli Aco dok savršeno preciznim potezima noža skida sve što se može skinuti s gude. Odvaja pršute, baca utrobe, slaže pancetu, pečenice, plećke, rebra, glavu, sprema ošit za zdravstvenu analizu...
- Ove svićice prije su išle popu. Zašto? Jer je bija jedini pismen čovik u selu. Sad su svi pismeni pa ni popu nema svićice... Eto, sve je išlo naopako. Adio lipi običaji!


Zahlađenje stiže

U Pomorskom meteorološkom centru u Splitu doznajemo kako su studeni i prosinac u kontinuitetu zaista ekstremno topli, ali nisu rekordni. Ipak, od ponedjeljka se očekuje zahlađenje, odnosno tramuntana i burin. Svježije.

Zavod za zdravstvo: čuvajte se zaraze

Temperature su visoke za ovo doba godine, ali za ispravnost mesa koje dolazi iz domaćinstava, presudni su prije svega higijenski uvjeti - kaže dr. Berislav Pelivan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dodajući kako su stotinama godina ljudi započinjali svinjokolju s hladnim danima kako bi sprječavali zarazu, ali sve će, na koncu, ovisiti o načinu obrade i kontroli.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

10.12.06