Na svijetu više debelih nego gladnih


Podatak da u Hrvatskoj oko 70 posto muškaraca i gotovo 50 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, svrstao je Hrvatsku na visoko četvrto mjesto rang-liste europskih zemalja prema kriteriju debljine. U tu nezdravu sliku odraslih uklapaju se i mladi - među srednjoškolcima je čak 16 posto preteških i pretilih.

Višak kilograma
Hrvatska se, na žalost, uklopila u globalnu epidemiju debljine, a broj pretilih u svijetu, kojih je oko milijardu, prvi je put veći od broja gladnih, kojih je oko 852 milijuna. Zbog veze između prekomjerne težine, odnosno pretilosti i bolesti godišnje umire 16 milijuna ljudi u svijetu. Oko 11 milijuna Europljanja ima prekomjernu težinu, tri milijuna ih je pretilo, a za liječnje bolesti povezanih s debljinom troši se oko 60 milijardi eura godišnje.

Liječnici upozoravaju i na to da zbog debljine više od polovice starijih od 50 godina pati od tzv. metaboličkog sindrom, što uključuje i visoki tlak, i dijabetes, i povišene masnoće, i aterosklerozu, i poremećaj koagulacije. A da je debljina golem javnozdravstveni problem, govori i to što je Njemačka, koja preuzima predsjedanje EU, već najavila da će borba s prekomjernim kilogramima biti među njenim prioritetima.

Hrvatska se također hvata u koštaca s viškom kilograma svojih građana, i to "akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne težine od 2007. do 2011. godine". Iako je zasad izrađena tek radna verzija, koja se mora pretočiti u nacionalni akcijski plan, temelj je naravno mijenjanje životnih navika već od najranije dobi, što ponajprije podrazumijeva zdraviju prehranu i više tjelesne aktivnosti. Liječnici podsjećaju i na to da već nakon 20. godine tjelesna težina raste od tri do četiri kilograma svakih deset godina te da se za jedan posto svake godine smanjuje bazalni metabolizam. A to znači da se čovjek deblja brže iako jede manje.

Svijest o zdravlju
Akcijski će plan promicati održavanje poželjne, normalne tjelesne težine populacije, poticati razvoj kulture i svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i tjelesne sposobnosti, pridonijeti sprečavanju loših životnih navika, a osobama koje su pretile omogućiti stručnu pomoć u redukciji težine. Među glavim tezama akcijskog plana jest, naravno, i promicanje pravilne prehrane.

Ali i stroža pravila za oglašivanje i marketing hrane i pića, posebno onih kojima su ciljna skupina djeca. Djecu valja zaštiti od agresivnih i brojnih reklama za slastice, grickalice, osvježavajuća pića. Predviđeno je i to da se unutar zdravstvene službe osnuju savjetovališta radi stručne pomoći u otkrivanju i liječenju adolescenata i odraslih s povećanom tjelesnom težinom.

Posjetimo na kraju samo na to da održavanje prosječne težine u odnosu na visinu i spol smanjuje ukupnu smrtnost i 20 posto. Deset posto viška masnog tkiva povećava dijastolički tlak za četiri, a sistolički za 6 mm/Hg. Smanjenje tjelesne težine za oko pet kilograma snizit će ukupni kolesterol i 16 posto.
IZVOR: VEčERNJI LIST

26.11.06