POVRATAK TRADICIJI TISUćU UčENIKA CETINSKE KRAJINE HITALO SINJSKIM HIPODROMOM NA KROSU KOJI ćE DOGODINE OPET PONIJETI NAZIV SLOBODNE DALMACIJE

Može se trčat I BEZ BALUNA
ATLETIKA ZA SVE Jedini pobjednik koji se aktivno bavi baš atletikom je srednjoškolac Nikola Maroš iz Velića. Ostali pobjednici članovi su nogometnih klubova Junak i Glavice, nogometne škole Trilj, odbojkaškog kluba Sinj i ženskog rukometnog kluba Sinj

piše Stipe BLAJIć

Nakon nekoliko godina stanke na sinjskom je Hipodromu ponovo održan kros učenika osnovnih i srednjih škola s područja Cetinske krajine. Njih oko tisuću natjecalo se u osam kategorija, na stazama dugima od 700 do 1100 metara.
Natjecanja su se odvijala ne samo na stazi već i oko nje, budući su učenici zdušno bodrili predstavnike svojih škola. Poslije izvojevanih pobjeda neki su znali biti i neočekivano nagrađeni, poput Ante Akrapa iz Oš Trilj, koji je bio obasut zagrljajima i poljupcima svojih kolegica.Soli na rep Marošima
Zamjetno je da su pobjednička postolja bila rezervirana za one koji se već bave nekim sportom. Jedina slavljenica koja nije sportašica bila je Anita Maroš iz Velića, učenica Oš Trilj, premda nam je i ona priznala da je kratko trenirala atletiku i rukomet.
- Nakon ove pobjede mogla bih se opet vratit u atletiku - sva ozarena od sreće kazala je Anita.
Jedini pobjednik koji se aktivno bavi baš atletikom je Anitin brat Nikola, najbrži u najstarijoj skupini srednjoškolaca.
Ostali pobjednici članovi su nogometnih klubova Junak i Glavice, nogometne škole Trilj, odbojkaškog kluba Sinj i ženskog rukometnog kluba Sinj. Kao gosti na ovom natjecanju nastupili su i učenici srednje turističke škole iz Bola na Braču, njih devetero pod vodstvom profesorice Kristine Poklepović.
Nekad tradicionalno nadmetanje školaraca u krosu opet je zaživjelo zaslugom Zajednice športskih udruga Grada Sinja i njenog novog predsjednika prof. Ivice Glavana.
- Udruga je odlučila dati prioritet bazičnim sportovima, atletici i sportskoj gimnastici, kako bi u konačnici iz široke baze mogli stasati usmjereni sportaši - kazao je profesor Glavan, dodavši kako će se to, između ostalog, postići i ponovnim vraćanjem digniteta profesorima i učiteljima kineziologije.

Od Zadra do Dubrovnika
S tim ciljem sinjski kineziolozi će uskoro osnovati i svoju udrugu. Novi model rada rezultirao je organizacijom kojom se ne bi postidjela ni natjecanja mnogo više razine. U tome su, osim profesora, pomogli i zdravstveni, vojni i policijski djelatnici, predstavnici Gradske vlasti Sinja, članovi atletskog kluba Sinj i drugi sportski entuzijasti.
Nakon završetka natjecanja Glavan je za proljeće sljedeće godine najavio ponovno oživljavanje nekad vrlo popularnog krosa Slobodne Dalmacije, natjecanja koje je prije Domovinskog rata okupljalo veliki broj školaraca od Zadra sve do Dubrovnika.


SESTRA USPJEšNIJA OD BRATA

Vratar Darko i rukometašica Dijana Poljak

Genetske predispozicije za bavljenje sportom potvrdio je još jedan bratsko-sestrinski tandem, Dijana i Darko Poljak iz Glavica.
Dijana je pobijedila u konkurenciji učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, dok je Darko bio drugi u utrci srednjoškolaca trećih i četvrtih razreda.
Inače, Dijana je kadetska rukometna reprezentativka Hrvatske, a Darko odličan vratar juniora Junaka.

SVI POBJEDNICI JEDNIM POGLEDOM

Osmoškolci - učenice (5-6 razred): Anita Maroš (Oš Trilj); ekipno: Oš Trilj; učenici (5-6): Robert Runje (Oš I. Lovrića, Sinj); ekipno: Oš I. Lovrića Sinj; učenice (7-8): Dijana Poljak (Oš I. Mažuranića, Obrovac-Han); ekipno: Oš I. Mažuranića, Obrovac-Han; učenici (7-8): Ante Akrap (Oš Trilj); ekipno; Oš Trilj.
Srednjoškolci - učenice (1-2): Ana Majstrović (SSš J.b. Jelačića, Sinj), ekipno: SSš J.b. Jelačića Sinj; učenici (1-2): Petar Labrović (SSš J.b. Jelačića, Sinj); ekipno: TIš R. Boškovića Sinj; učenice (3-4): Vedrana Vlajčević (SSš J.b. Jelačića, Sinj); ekipno: Gimnazija D. šimunovića Sinj; učenici (3-4): Nikola Maroš (TIš R. Boškovića, Sinj); ekipno: Gimnazija D. šimunovića Sinj.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

20.11.06