POčELI RADOVI čIšćENJA TLA BUDUćE GOSPODARSKE ZONE KUKUZOVAC



Povodom početka radova čišćenja tla na prvih 44 hektara buduće Gospodarske zone Kukuzovac, 6.9.2006. godine, održana je konferencija za novinare. Dirketor GZK Velibor Milošević i predsjednik Nadzornog odbora Jakov Dukić istaknuli su da početkom ovih radova otpočela izgradnja sinjske Gospodarske zone Kukzovac. Milošević je ukratko ukazao na nekoliko bitnih elemenata u pripremi početka izgradnje GZK.



-Imovinsko pravni odnosi su riješeni za 117 ha, a u tijeku je i za ostalih 38 ha.
-Provedena su 2 natječaja i to:
-radovi čišćenja terena za prvu fazu 44 ha, od 10 ponuditelja izabran Obrt SAT iz Sinja sa najnižom cijenom 1.015.000,00 kuna.
-izrada geodetskog snimka i praćenje radova čišćenja terena I faze izabrana GEOMATIKA Trilj s najnižom cijenom od 190.564,00 kune ( bez žalbi)

-Potisani ugovori sa izvođačima i građevinski radovi čišćenja startali 6.9.2006. godine

Uporedo s ovim radovima i aktivnostima definirani su svi projektni zadaci za izradu projektne dokumentacije pojedinih infrastrukturnih sustava:

PROMETNA MREžA
Kao projektni zadatak definirani su svi uzdužni profili prometnica unutar Zone, kao i njihova cijena koštanja.
Za priključak Zone na brzu cestu D1 dobivena je načelna suglasnost od Hrvatskih cesta, što će se projektno definirati s ukupnom prometnom mrežom Zone

ODVODNJA VODA
Kao projektni zadatak dogovorena je konačna varijanta rješenja ukupnog sustava odvodnje otpadnih voda te se očekuje konačna suglasnost Hrvatskih voda.
Osim septičnih jama predviđena je izrada upojnog bunara sa visokim stupnjem prečišćavanja do realizacije kolektora i spajanja Zone na sinjski uređaj za pročišćavanje. Definirana je cijena koštanja ove investicije.

VODOOPSKRBA
Za vodovodnu mrežu izrađen je projektni program i procjena investicije. Realizacija usklađena i moguća prema definiranim uvjetima iz UPU-a.

ELEKTROOPSKRBA
Nakon niza održanih sastanaka s predstavnicima HEP-a predan je zahtjev za elektroenergetsku suglasnost prikjlučenja Zone na sustav. U tomzahtjevu su definirane procijenjene potrebe Zone za električnom energijom po fazama. Potrebe za I fazu su cca. 2,5 MW, aukupnaprocijenjene potrebe su cca. 16 MW. Predviđa se i traži rješenje elektroopskrbe za Ifazu i prije izgradnje trafostanice.

Temeljem definiranih prethodno navedenih projektnih zadataka definirana je ukupna investicijska studija, odnosno cijena koštanja svih infrastrukturnih sustava za I fazu na iznos od cca. 100 milijuna kuna, što je gotovo pola manje od dosadašnjih predviđanja. Novac će se namaknuti iz gradskog, županijskog i državnog proračuna, od pretpristupnih fondova EU, te od prihoda od ustupanja prava građenja budućim investitorima. Nakon pozivnog natječaja potencijalnim investitorima, koji se očekuje u listopadu, procijenit će se zainteresiranost investitora. Ako bude zainteresiranih investitora Gradska vlast će razmotriti i mogućnost prodaje zemljišta.

07.09.06