Subota, 31.08.2019.

Kašetarnica: Park Rock’n Blues koncert u Gradskom parku


U okviru programa udruge za promicanje suvremene umjetnosti Sinj ( UPSUS) sinoć je na tvrđavi Kamičak odigrana predstava ‘Kisik’. Mladi sinjski glumac Stipe Gugić ovom eksperimentalnom predstavom koja je lišena tipične dramske fabule na scenu je donio suvremeni izričaj kakav se rijetko vidi na sinjskim pozornicama. I ova predstava izazvala je velik interes publike tako da je gledalište bilo popunjeno do posljednjeg mjesta.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba Damira Markulina u Zagrebu


U ponedjeljak, 2. rujna 2019. u 18 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb), otvara se izložba Damira Markulina, pod nazivom ‘Žeđa za svjetlom’. Izložbu će otvoriti prof. dr. sc. Miljenko Buljac, a u dijelu programa predviđena je glazbena izvedba na violini.
Damir Markulin rođen je 1966. godine u Sinju, doktorand iz područja Metodike likovne umjetnosti na Sveučilištu Hercegovina u Mostaru, stručni suradnik Cieria, centra za znanstveno-istraživački rad u Međugorju. U Ruminu, dijelu Hrvaca kod Sinja ima kiparski i slikarski atelje. Likovnim stvaralaštvom i istraživanjem likovnosti bavi se preko 30 godina. Radi u više kiparskih medija: mramoru, granitu, arhaičnom drvu, alabasteru i terakoti. Istraživao je i primjenio neolitički način pečenja skulptura od gline, te uporabu geometrije i planimetrije u poetizaciji skulpture u kamenu poezijom brida, kao centralne uporišne točke simetrije, čime se ostvaruje polivalentni karakter skulpture i snažniji likovni izraz. Također je ostvario jedan ciklus s naglaskom na redukciji materijala i to u arhaičnom drvetu oraha i hrasta. U slikarstvu najčešće stvara u mediju ulja na platnu srednjih i velikih dimenzija. Uporabom impasto namaza boje i tonskom modulacijom gradi volumen i teksturu slike, a perspektivu linijom i intenzitetom boja.Do sada je organizirao pet samostalnih izložbi u galerijskim prostorima, a u Novinarskom domu u Zagrebu će izložiti oko 50 eksponata iz četiri velika ciklusa – antički, biblijski, emotivno-duhovni i starodomovinski. Kiparski naglasak je na skulpturama od mramora i granita, a slikarski na uljima na platnu.
IZVOR: WWW.FERATA.HR