Nedjelja, 31.08.2008.

Mtb i cikloturistički maraton "Zagora 2008"



VAžNA OBAVIJEST!
Obavještavamo sve zainteresirane za učestvovanje u maratonu "GRAND PRIX DALMATINSKE ZAGORE 2008" da smo zbog greške na serveru ostali bez prijava koje su poslane do 20.8.2008. Stoga molimo sve koji su svoje prijave poslali prije tog datuma da to učine ponovno. Ista molba se odnosi na sve zainteresirane koji su nam pisali sa pitanjima o maratonu. Molimo vas da prihvatite ispriku zbog neodgovorenih mailova !

Turistička zajednice Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa udrugom Bicikl organizira cikloturistički i mtb maraton koji će se održati 5.,6. i 7. rujna sa startom prve etape u Vrlici i ciljem treće - završne etape u Vrgorcu. Osiguran je bogati fond nagrada za sportaše i biciklistički izazov za rekreativce. Upoznajte Zagoru na najbolji mogući način, sa bicikla.

Start

Početak maratona je u Vrlici, u kojoj će biti predstavljeni svi natjecatelji, a pozdraviti će ih gradonačelnik Vrlike kao i predstavnik organizatora.


Datum starta prve etape potvrđen je za petak 5.rujna u 16 sati.

Prva etapa je i najkraća (65 km), pa je cilj predviđen između 18 i 19 sati na glavnom trgu u Sinju. Kako je smještaj natjecatelja i pratnje u njihovoj režiji i organizaciji, vjerojatno će jedan dio njih rezervirati smještaj u Trilju, koji je ujedno i mjesto starta druge etape. Za one koji će noćiti u Sinju, biti će označena staza kroz Sinjsko polje u dužini od 4 km do Trilja, tako da neće biti potrebe za izlazak na inače frekventnu cestu Sinj - Trilj.

Nakon dolaska na cilj druge etape u Imotskom, sve natjecatelje i pratnju, nakon proglašenja ekipnih pobjednika i vodećih u ukupnom poretku čeka večernji program i zabava na glavnom gradskom trgu do kasno u noć. Svi pristigli će na info-punktu maratona biti upućeni prema svojim smještajima. Narednog jutra je start koji započinje prozivkom i predstavljanjem natjecatelja na bini na glavnom trgu, da bi uslijedio polazak zatvorenom trkom uz pratnju Policije do letećeg starta u Buljubašićima.

Cilj posljednje treće etape je u Vrgorcu do kojeg je trasa prepuna hupsera i sa stalnom izmjenom ritma.

Trasa maratona

Trasa maratona je pretežno asfaltirana, i to nam je zadavalo najviše razmišljanja. Naime, kada sam dolazio sa iskustvom iz ostatka Hrvatske na teren Dalmatinske zagore, nije mi bilo ni na kraj pameti da je gotovo i najmanji odvojak asfaltiran. Međutim, svaka etapa ima dijelova u makadamu i stazama u kamenu ili po visoravnima koje su nastale kao tradicionalni putevi između sela i kuća, tako da je trasa u ukupnoj dužini ipak prohodna samo za mountain bikeove. Moguće je provući se i na cross biciklu koji bi na asfaltnim dijelovima imao značajnu prednost, pa vozači cross bicikala i o toj varijanti trebaju razmisliti.


Turistički radnici s područja Zagore imaju ogromnu volju da taj maraton bude atraktivan u tolikoj mjeri da postane posjećen i preraste u tradicionalni događaj u ponudi aktivnog turističkog sadržaja područja. U tome imaju punu potporu u županijskom uredu koji je odobrio izuzetno visok nagradni fond u funkciji privlačenja natjecatelja, kao i u odobrenim troškovima koji omogućuju atraktivnost i visoku razinu organizacije.


Sport i rekreacija

Sam tok maratona odvijati će se paralelno na dvije osnovne razine: jedna je natjecateljska a druga turistička. O natjecateljskoj smo već nešto rekli, a vrlo je zanimljiva ova druga, u kojoj mogu učestvovati i oni biciklisti koji nisu sportski nastrojeni, već bicikl voze u cilju neposrednog kontakta s prirodom i uživaju u ljepotama krajolika ujedno putujući Zagorom kao cikloturističkom destinacijom. Oni će kretati na trasu etape prije natjecatelja, voziti sporijim ritmom, fotografirati putem i odmarati se kako bi u približno isto vrijeme došli na cilj sa natjecateljima. Na putu prema cilju neće smetati jedni drugima, dapače, u kratkim mimoilaženjima putem te grupe mogu izmjeniti i pokoju informaciju, pružiti neku manju pomoć ili naprosti bodriti one brže.

Napokon, karakter ovog maratona nije strogo sportski, već ima znatne primjese priredbe aktivnog turizma. Nju će više osjetiti cikloturisti a manje natjecatelji među kojima će oni najbrži ipak otići bogato nagrađeni. O iznosima novčanih nagrada za sada nećemo govoriti iako su potpuno poznati i, vjerujte, vrlo stimulativni. Kada dogovorimo još i sponzorske nagrade, onda ćemo ih objaviti, kao i način dodjele.

U najskorije vrijeme na istom ćemo mjestu objaviti i detaljnu trasu maratona kako biste imali uvid u sve krajeve kroz koje će maraton proći, profile i točne duljine etapa.

Prijave za marton

U međuvremenu, za sva pitanja pišite , a želite li se prijaviti u jednu od skupina učinite to ovdje

O potvrdi prijave ćete biti obaviješteni na dolaznu e-mail adresu, kao i o detaljima kao što su dodjela startnih brojeva (samo za natjecatelje) ili pripadnost određenoj kategoriji.

IZVOR:www.bicikli.hr