Četvrtak, 31.08.2006.

ALKARSKI KONJI SPREMNI ZA SVJETSKA TRKALIšTA

Alkarsku ergelu na sinjskom hipodromu u srijedu je posjetio Francuz dr. Ronald Devolz, glavni voditelj i kontrolor uzgoja engleskih punokrvnih konja u svijetu. On je obavio pregled rasplodnih kobila, pastuha i ždrjebadi ove pasmine konja koja je, inače, pogodna pogodna i za galopska natjecanja.
Dr. Devolz će o viđenom izvijestiti posebnu međunarodnu komisiju iz Weatherbya, koja će na temelju toga do kraja godine donijeti odluku hoće li konji uzgojeni u ovoj ergeli moći sudjelovati u međunarodnom prometu, odnosno koristiti se na međunarodnim konjičkim natjecanjima.
Budući da je francuski stručnjak ocijenio da je uzgoj u skladu s utvrđenim pravilima i normama, očekuje se da će alkarska ergela dobiti pozitivnu ocjenu. Time bi ova ergela postala prva na području bivše Jugoslavije koja bi dobila certifikat.
U pratnji dr. Devolza bio je mr. Mato čačić, voditelj uzgojnih programa konjogojstva pri Hrvatskom stočarskom centru. On je kazao kako trenutačno u Hrvatskoj ima tek oko 10 tisuća konja raznih pasmina.
Ipak, kazao je kako se situacija posljednjih godina mijenja nabolje. Tom trendu pridonosi i sinjski kraj u kojem je uzgoj konja u zadnjem desetljeću porastao više od 300 posto. Njegove riječi potvrdio je i Ante Poljak, voditelj u alkarskoj ergeli, koja bi uskoro trebala postati temeljna po pitanju uzgoja punokrvnih englezera u Hrvatskoj.
IZVOR. SLOBODNA DALMACIJA

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA


Zakazana je 36. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Sinja za dan 01. rujna 2006.g. (petak) s početkom u 13,00 sati u prostorima Gradske vijećnice Grada Sinja sa slijedećim dnevnim redom:

1. Prijedlog Programa poticanja i promicanja poduzetništva početnika u Gradu Sinju za 2006.godinu - II DIO;

2. Izvješće Povjerenstva za otvaranje ponuda po natječajima koje raspisuje Gradsko poglavarstvo;

3. Prijedlog Zaključka o ograničenom prikupljanju ponuda za uređenje pješačke staze uz ćosin potok (kod gimnazije);

4. Prijedlog Zaključka o ograničenom prikupljanju ponuda za uređenje pješačke staze Boričevac - Pelimovac;

5. Prijedlog Zaključka o raspisivanju natječaja za korištenje javnih površina i ostvarivanje prava prvootkupa štandova u Sinju;

6. Prijedlog zaključka o osiguranju sredstava za obilježavanje godišnjice 126. brigade Hrvatske vojske;

7. Prijedlog Zaključka o odobravanju iznosa od po 500,00 kuna za sufinanciranje kupnje udžbenika učenicima prvih razreda osnovnih škola s područja Grada Sinja iz obitelji s troje i više djece i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Grada Sinja iz obitelji kojima prihod po članu ne prelazi 600,00 kuna za šk. god. 2006/07;

8. Prijedlog Zaključka po zahtjevu za uvođenje u posjed stana u Sinju;

9. Razmatranje prigovora na Zaključak o odabiru ponude po Javnom natječaju za davanje u zakup poslovnog prostora u Gradu Sinju;

10. Razmatranje prigovora na Rješenje o prijamu na rad komunalnog inspektora na određeno vrijeme;

11. Prijedlog Zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o sudjelovanju Grada Sinja u troškovima javnog prijevoza članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata;

12. Zahtjevi za komunalno opremanje stambene građevine;

13. Zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa;

14. Zahtjev za smanjenje najamnine za korištenje javne površine.

VRIJEME

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a u sjevernim i gorskim krajevima još može biti vrlo malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu ponegdje umjerena bura i sjeverozapadnjak, tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 23, a na Jadranu između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva.

IZVOR: meteo.hr