Srijeda, 31.08.2005.

ZAžIVJELA «SRMA» U SINJU

U vijećnici grada Sinja 30.kolovoza održana je osnivačka skupština Udruge za razvoj civilnog društva i poboljšanja kvalitete življenja «SRMA»-Sinj. Konsenzusom osnivača jednoglasno je za prvog predsjednika izabrana gđica. Snježanka Jadrijević.
Za dopredsjednika i tajnika izabrana je gospođa Mira Perić a blagajnica je gospođa Mirjana Bandalo. Izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora a Udrugu «Srma» u javnosti će predstavljati Snježanka Jadrijević, Mira Perić i Ivica Glavan.
Udruga kao što joj i ime kaže bavit će se poboljšanjem i ukazivanjem, na bolji i kvalitetniji način života, bez političkih predrasuda i podobnosti, otvorena za sve koji svojim osobnim primjerom i stručnim radom, mogu i žele utjecati na jačanje civilnog društva na području Grada Sinja i cijeloga kraja.
Usvajanjem Statuta pokrenut je postupak za registraciju Državnom zavodu za statistiku o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2002. za određivanje šifre djelatnosti i matičnog broja udruge, te otvaranju žiro-računa.
činom osnivanja Udruge čestitke članovima osnivačima uputila je i središnjica iz Zagreba s konkretnim projektima potpore u skoroj budućnosti.
Riječ «SRMA» je stari sinjski izraz za srebreni konac kojim su naše bake i majke uresivale svečane alkarske i narodne odore te je ista jednoglasno prihvaćena kao ime Udruge između više prijedloga.

DAMIR TALAJA NOVI PREDSJEDNIK HDZ-a GRADA SINJA

Na sjednici Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice za novog predsjednika izabran je dipl. ing. Damir Talaja, koji je uputio priopćenje za javnost u kojem ističe kako unatoč raznim medijskim i inim spekulacijama i dezinformacijama koje su plasirane u poslijednje vrijeme o nefunkcioniranju Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice još jednom se pokazala velika snaga i zajedništvo vodstva HDZ-a na svim razinama, a sve sa ciljem podizanja političke aktivnosti HDZ-a Grada Sinja.
Unatoč prelasku u oporbu, naglašava Talaja, HDZ je ostala najjača politička stranka u Gradu Sinju koja ima brojno i dobro organizirano članstvo te mnogobrojne simpatizere čija se trenutna nepovjerljivost vrlo brzo može pretvoriti u naklonost.
Predsjednik HDZ-a ističe kako je nužno otkloniti uzroke izbornog neuspjeha, te vratiti vjerodostojnost njihovog političkog rada , a to ovisi o njima samima i ostaje njihova trajna politička zadaća. Uvjereni da Hrvatska demokratska zajednica ima snagu i odlučnost prevladati ovu privremenu krizu i obnovljena se vratiti na kormilo Grada Sinja, a svjesni da se politička vjerodostojnost mjeri pouzdanošću i otvorenosšći spremni su na svakodnevnu provjeru njihove politike od svih građana Sinja - stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik gradskog odbora HDZ-a Sinja Damir Talaja.


SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Za četvrtak je najavljena 8. sjednica Gradskoga poglavarstva, na kojoj će se razmatrati 5 točaka dnevnog reda. Po prvoj točci otvoriti će se pristigle ponude po javnom nadmetanju za uređenje prostora dječjeg vrtića u Turjacima, kao i ponude pristigle po ograničenom prikupljanju ponuda za izradu potpornog zida i kanala oborinskih voda u naselju Domazet - Lošo.

Na sjednici će biti i prezentirana informacija o korištenju potencijala vjetra za proizvodnju električne energije na području grada, kao i informacija o Programu poticanja obnove naseljenih i zapuštenih sela "ETNO - EKO" u svrhu proširenja turističke ponude. Cilj ovoga programa je očuvanje kulturne baštine, obnova tradicionalnih dalmatinskih kuća, gospodarskih objekata, domova škola, crkava, kapela i ostalih objekata, obnova postojećih infrastrukturnih objekata i izgradnja novih, kao i promocija dalmatinskog te razvoj seoskog turizma. Javni poziv uputilo je Poglavarstvo županije splitsko dalmatinske svim općinama i gradovima županije. Uključivanje grada Sinja u županijski program bespovratnih sredstava su donošenje odluke Gradskog poglavarstva o pokretanju obnove naselja, gospodarsko razvojni program, te ugovori s izvođačima.

Na poglavarstvu će se i razmotriti prigovor na riješenje o imenovanju pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Sinja, gdje je uvjet pri odabiru pročelnika bio stručna sprema pravne ekonomske ili druge odgovarajuće struke . Prigovor poglavarstvu uputio je Ivica Radan diplomirani pravnik koji navodi činjenicu da ekonomskoj ili pravnoj struci nema druge odgovarajuće što je vidljivo i iz zakona o visokom obrazovanju te metodologije nacionalne klasifikacije.


Po posljednjoj točci dnevnog reda poglavarstvo će razmatrati zahtjeve Hrvatskih telekomunikacija d.d. sektora za izgradnju Zagreb za davanje suglasnosti za izvođenje radova na mini projektu izrade TK instalacija priključka novih pretplatnika.

SVETA MISA ZADUšNICA NA VAGNJU

U subotu 3. rujna sveta misa za sve nevine žrtve komunizma služiti će se kod Husine jame na Kamešnici. Misu će predvoditi župnik fra Neven Pavlinušić. Vjernicima je osiguran besplatan prijevoz.

SPORT

U pretkolu hrvatskog nogometnog kupa koje se igralo u nedjelju u Hrvacama domaćini su sa visokih 5: 0 deklasirali Naprijed iz Hreljina. Tom pobjedom igrači Hrvaca dobili su prigodu da na svom terenu, već 21. rujna ugoste jedno od najvećih imena hrvatskog nogometa.

OBAVIJEST IZ PD "SVILAJA"

Obaviještavaju se članovi planinarskog društva Svilaja kao i ostali zainteresirani da se u nedjelju organizira radni izlet na Orlove Stine. Radit će se na zidanju kata doma, zidanju septičke jame, gradnji vanjskog stepeništa i uređenju okoliša zavisno o broju prisutnih. Sa sobom je potrebno ponijeti i alat, a prijevoz i hrana u vlastitoj su režiji. Iz društva naglašavaju kako će se u slučaju kiše raditi na uređenju unutrašnjih prostorija.

VRIJEME

Danas nas očekuje većinom sunčano vrijeme. Temperatura zraka kretat će se između 28 i 33 stupnja stupnja Celzijeva.