Petak, 31.07.2009.

OBAVIJEST

Inicijativni odbor udruge 4 plus danas, 31. srpnja, će održati sastanak na kojem će se poduzeti posljednji koraci za osnivanje Udruge. Sastanak će se održati u dvorani Svetišta čudotvorne Gospe Sinjkske s početkom u 19,00 sati. Inicijativni odbor poziva sve roditelja s četvero i više djece, s područja cijelog Cetinskog kraja, da nazoče sastanku.

OBAVIJEST

Zbog interesa roditelja osnovna škola Fra Pavla Vučkovića pozvala je učenike i roditelje na razmjenu prošlogodišnjih udžbenika. Razmjena će se provoditi u prostorijama škole od 3. do 11. kolovoza.
I roditelji učenika osnovne škole "Dinka šimunovića" iz Hrvaca dogovorili su razmjenu udžbenika za nadolazeću školsku godinu. Udžbenici se mogu donijeti u školu danas, 31. srpnja, u 19 sati.

"6. DANI KOMINA, PURE I BRONZINA"Danas, 31. srpnja, na Tijarici počinju 6. Dani komina, pure i bronzina. Od 20,00 sati u bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupaju Triljske mažoretkinje, Triljska gradska glazba, KUD Tijara iz Tijarice i KUD Ivan Goran Kovačić iz Ivankovca. Danas će se otvoriti etnografska izložba Marinka Poljaka "Momak s Dinare" te izložba akademske akademske slikarice Julijane Voloder. Na kraju večeri nastupit će tamburaši.

MISNO SLAVLJE NA MIRINAMA

Sutra, 1. kolovoza, će se u Otoku, na kasno-antičkom predjelu Mirine, održati misno slavlje, u spomen na otočke junake i žrtve koji su prije 300 godina branili ovaj kraj od osmanlijskog carstva. Svetu misu, koja počinje u 19,00 sati uz koncelebraciju ostalih svećenika predvodit će i propovijedati fra Neven Pavlinušić.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina večeras je američka komedija MAMURLUK. Početak je u 20,30 h.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."U organizaciji Matice Hrvatske Sinj jučer, 30. srpnja, održano je predstavljanje knjige "Pregled povijesti Sinja" Martina Vrgoča. Knjigu su predstavili prof. Stjepan Bekavac, Joško Kontić, fra Mirko Marić i autor knjige prof. Martin Vrgoč.

Večeras u 21,00 sat na tvrđavi Kamičak održat će se Večer performansa koju je organizirala Udruga SKUP. Nastupit će sinjskoj publici poznat Siniša Labrović, Marko Marković i Ana Opačić. Svojim nastupima umjetnici će se kritički osvrnuti na društvenu situaciju ali i tradiciju, njene pozitivne i negativne aspekte.

U okviru manifestacije Dani alke i velike Gospe od danas, 31. srpnja, do nedjelje na starom košarkaškom igralištu održavat će se košarkaški turnir mlađih kategorija kojeg organizira KK Alkar. Na turniru će nastupiti dječaci iz škola košarke Split Croatia osiguranje, Dražen Petrović šibenik, Cetina Trilj i Alkar Sinj. Danas će igrati uzrast dječaka rođenih 1996. godine, u subotu uzrast 1995., a u nedjelju uzrast 1997.

"MEDITERAN KUP"

U nedjelju, 02. kolovoza, na sinjskom Hipodromu, s početkom u 16,30 održava se velika međunarodna galopska priredba Mediteran kup. Predviđene su 4 međunarodne utrke na kojima će nastupiti 40-tak grla iz 13 mediteranskih zemalja.

OBAVIJEST

U tijeku su upisi za obuku neplivača na gradskom bazenu. Kako doznajemo od voditelja nova grupa krenut će u ponedjeljak, 3. kolovoza. Upisi se vrše na porti.

OBAVIJEST

Večeras u 18,30 u Gradskoj vijećnici grada Sinja održat će se skupština KK Alkar.

Reakcija iz Sinja: Oduzimanje Norcu odličja svjesno podiže revoltNa odluku predsjednika Mesića o oduzimanju odličja osuđenicima za ratne zločine, među kojima je i Mirko Norac, u četvrtak se priopćenjem za javnost oglasio Miro Bulj, nezavisni vijećnik koji je bio nositelj liste udružene sinjske desnice.
Bulj kaže da je Mesić "pomno birao tajming kako bi što jače uvrijedio i ponizio narod cetinskoga kraja" jer je objavio oduzimanje odličja dan poslije prijama izaslanstva Sinja i VAD-a te prihvaćanja poziva da dođe na Alku.
Tim se činom "Mesić ruga i svjesno podiže tenzije i revolt", u narodu stvara "tugu i prkos", kaže Bulj i čudi se kako na Mesićevu odluku nema reakcija institucija u Sinju.
U Mesićevoj odluci Bulj vidi oduzimanje ponosa i dostojanstva koje je, kaže, jedino što je Sinjanima ostalo.
T. Paštar/EPEHA

Mesić: Generali su se nečasno ponašali
Predsjednik Stjepan Mesić komentirao je svoju odluku o oduzimanju odlikovanja osuđenim generalima, među kojima je i Mirko Norac.
- Zakon kaže da onaj tko je pravomoćno osuđen na određeni broj godina zatvora, mora ostati bez tih odlikovanja. Naime, tu se radi o časti, a on se nečasno ponaša ili se ponašao i ja kao predsjednik moram reagirati - kaže Mesić.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA