Četvrtak, 31.07.2008.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U VAD-uU Sinju su danas, 31. srpnja, u prostorijama Viteškog alkarskog društva konferenciju za novinare održali predsjednik VAD-a Stipe Jukić, gradonačelnik Sinja Ivan Nasić i gvardijan Samostana Gospe Sinjske, članovi Inicijativnog odbora koji pokreće ideju obilježavanja 300 godina čudesne obrane Sinja od Turaka.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić podsjetio je da Sinj očekuje proslava 300-te godišnjice bitke pod Gradom. Kazao je kako se prije nekoliko mjeseci rodila ideja da se upravo ove godine, dakle sedam godina prije obljetnice, počne s početkom obilježavanja 300-godišnjice.

Gradonačelnik Sinja Ivan Nasić kazao je kako Sinj i Cetinsku krajinu simbaliziraju Gospa Sinjska i Alka, te da se početak legende temelji na povijesnom događaju. Proslava Gospe i viteške igre Alke na neki način je udarila temelj identitetu naroda Cetinske krajine, kazao je Nasić, te je istaknuo da su, obzirom na svoju dugotrajnost i poruke koje su se slale u svijet Gospa i Alka dobile nacionalni značaj. U planu je oformiti centralni odbor za proslavu kojii vodio pripremu, a koji bi imao pododbore čiji bi zadaci bili rasvijetljavanje uloge Alke u životu Sinja, Cetinske krajine i države. Nasić je istaknuo da će svoj zadatak u svemu tome imati povjesničari i muzeolozi, a sve to imat će i religijski pristup.

Gvardijan samostana Gospe Sinsjke fra Božo Vuleta kazao je kako niti jedna insttucija u Sinju neće biti isključena, te da će svaka na svoj način biti ukjučena u ovaj jubilej. Istaknuo je kako smo mi baštinici nečega što možemo nazvati napretkom prošlosti, a to su Alka i svetište, koji su opstali zahvaljujući svim ljudima koji su ulagali u te vrijedne institucije koje nam daju identitet, no da se u njih i dalje mora ulagati.

Otvaranje proslave ovoga velikoga sinjskog jubileja je u nedjelju na povijesnom lokalitetu-Sinjskoj tvrđavi. U 8 sati počet će procesija od crkve prema kipu čudotvorne Gospe Sinjske koji je postavljen prije mjesec dana na tvrđavi. Kip je djelo akademsnkog kipara Jože Marinovića, a dug je 2,70 cm. Kip će blagosloviti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Procesija od crkve do tvrđave simbolizira zbijeg Sinjana iz Donjeg grada u utvrdu, istaknuo je fra Bože Vuleta

"MIKROFON JE VAš"

Tradicionalni festival pjevača amatera "Mikrofon je vaš", održat će se večeras na košarkaškom igralištu u Sinju, s početkom u 21,00 sat. Ulaznice se mogu kupiti u knjižarama Duga i Axel, a od 19,00 sati na blagajni kina. Cijena ulaznice je 20,00 kn.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U TIJARICI

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Sinj i udruge Pokrenimo Tijaricu, sutra, 1. kolovoza, će se održati prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Tijarici. Akcija će se održati u prostorijama Osnovne škole, u vremenu od 9,00 do 13,00 sati.

SPORT

U okviru priprema za novu sezonu jučer su se na igralištu Glavica sastali Junak i Hrvace, a utakmica je završena rezultatom 2-2. Strijelci su bili Surać i Vuković za Junaka, Barać i Tomić za Hrvace.

Napadač Jurica Romac iz Junaka je prešao u Hrvace, a otočki OSK angažirao je dosadašnjeg vezistu Hrvaca Andriju Boticu. Otočani danas u 18 sati igraju pripremnu utakmicu na Golim brdima protiv Postira.

Još traju prijave za turnir u malom balunu koji organizira sinjska Udruga za mali nogomet. Turnir će se igrati na košarkaškom igralištu. Prijave se primaju do 01. kolovoza, a turnir počinje 04. kolovoza. Sve informacije mogu se dobiti na broj mobitela 098 784 157.