Utorak, 31.05.2005.

SVJETSKI DAN NEPUšENJA

Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj puši trećina građana, a bolesti uzrokovane pušenjem godišnje odnose 13 000 života.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu svake godine od raka i drugih bolesti koje uzrokuje pušenje oboli i umre oko 4 milijuna i 900 tisuća ljudi.

Prema anketi koju je, među srednjoškolcima trećih i četvrtih razreda provela Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti Novi Put iz Sinja, svakodnevno puši 25 % učenika Tehničko-industrijske škole Ruđer Bošković , 28% učenika Gimnazije Dinko šimunović i 31% učenika Srednje Strukovne škole Ban Josip Jelačić. Cigarete se prvi put probaju u vrlo ranoj dobi, u prosjeku s 13 godina.

KONSTITUIRAJUćA SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA 7. LIPNJA

Konstituirajuća sjednica novoga gradskoga vijeća grada Sinja održat će se 7. lipnja s početkom u 10 sati - potvrdio je Vjeran Radojković zamjenik nadstojnice ureda državne uprave iz Splita.

Gradsko vijeće smatrati će se konstituiranim kad se na prvoj sjednici novoga saziva izabere predsjednik na kojoj mora biti nazočna većina članova. Prvom sjednicom predsjedat će najstariji član vijeća.

MEMORIJALNA SOBA U čAST POGINULIH BRANITELJA CETINSKOG KRAJA

U organizaciji HVIDRA-e Sinj i uz potporu drugih udruga prizišlih iz Domovinskog rata s područja Cetinskoga kraja, u Sinju će se urediti memorijalna soba u čast poginulih branitelja. Tijekom domovinskog rata poginulo je 96 braniteja sa područja ovoga kraja, na osnovi njihovih fotografija sinjski slikar Damir Jenjić izradit će slike dimenzija 25 puta 20 centimetara u tehnici ulje na platnu.

Najveći dio slika Jenjić je već naslikao. Slike će biti izložene u posebnoj prostoriji, memorijalnoj sobi kao trajni postav. Memorijalna soba bit će otvorena 5. kolovoza, na 10. obljetnici Oluje, i u povodu Dana domovinske zahvalnosti.

IZLOžBA U VRTIćU "MASLAčAK"

Program obilježavanja dana dječjeg vrtića Bilog Cvitka ovog tjedna nastavlja se s nizom prigodnih događaja, tako je jučer otvorena zanimljiva izložba djece i odgajatelja, a postavljena je u dječjem vrtiću Cvrčak te se može pogledati do 6 lipnja.

PREDSTAVA U VRTIćU "MASLAčAK"

Ježeva kućica - predstava splitskog kazališta "Licem u lice" održati će u četvrtak u dječjem vrtiću Maslačak. Predstava će se odigrati u dva termina za dvije vrtičke smjene.U petak ravnateljica najavljuje svjetni korzo, program slikanja u centru grada, nakon kojeg će se nazanimljiviji radovi darovati djeci SOS sela Lekenik, u sklopu akcije "Svako dijete ima pravo na obitelj".

SPORT

U srijedu 1.lipnja u 18 sati odigrat će se finalna utkamica županijskog nogometnog kupa u kojem se sastaju nogometaši Hrvaca i GOšK-a. Ovo je veliki nogometni događaj za NK Hrvace te dobrom i kvalitetnom igrom mogu osvojiti pobjednički pehar županijskog kupa.

Odigrane su i malonogometne utakmice 27. Kola prve lige.
CB West Point- Caffe bar Roda 3:6
CB. The Best -Blaškan- Suhač Commerce 7:5
š.D. Brnaze- Domoizgradnja 4:3
Parfumerija Maxima- MNK Lučane 4:3
š.D. Branitelj- MNK Cetina 2:4

Utakmica između MNK Telcompacta i Zubne ordinacije Dicmo je ogođena dok su ekipe Danimar Trade i MNK Torcide bile slobodne.

Na održanom 7. polumaratonu u Jastrebarskom, Ante Katić iz Atletskog kluba Otok zauzeo je odlično 4.mjesto u generalnom plasmanu , dok je njegov kolega Jerko Brečić zauzeo 25. mjesto.
Utrka se održavala po izrazito teškim temperaturnim uvjetima, gdje je u hladu izmjereno preko 30 Celzijevih stupnjeva, a dužina staze bila je 21 km.

Ante Katić i službeno je pozvan u Hrvatsku reprezentaciju u brdskom trčanju na prvenstvo Europe koje će se održati u sedmom mjesecu u Austriji.


VRIJEME

Prevladava toplo i sunčano vrijeme, u poslijepodnevnim satima mogućnost kiše i grmljavine. Najviša dnevna temperatura između 26 i 34 stupnja Celzijeva.