Nedjelja, 31.01.2010.

Tvornica namještaja: sinjski ‘Naprijed’ ide korak po korak

Unatoč krizi, proizvodnja raste

 
Marko Jazidžija: Bio sam oprezan, ulagao sam u strojeve i ljude, tražio najvišu kvalitetu proizvoda  / Jadran Babić / CROPIX 


U iduće tri do četiri godine tvrtka u vlasništvu Marka Jazidžije udvostručit će proizvodnju i broj zaposlenih, kojih je sada stotinjak 
piše Toni Paštar /EPEHA

Tvornica namještaja “Naprijed”, sa stotinjak zaposlenih, najveća je proizvodna tvrtka na području Sinja. Što je još važnije, u “Naprijedu” se proizvodi namještaj svjetske kvalitete, a vlasnik i direktor tvrtke Marko Jazidžija ističe da će unatoč krizi tvrtka u iduće tri-četiri godine najmanje udvostručiti proizvodnju i broj zaposlenih.

Usmena predaja o kvaliteti
− Kupio sam gotovo uništenu tvrtku “Naprijed” s pilanom i proizvodnjom samo najjednostavnije drvne ambalaže. Zadržao sam tu proizvodnju, ali znao sam da se tvrtka u tome ne može razvijati. Zato sam, nakon snimanja stanja na tržištu, prije šest-sedam godina odlučio pokrenuti proizvodnju namještaja. Počeli smo s pločastim namještajem, ali smo u sve većem udjelu uvodili masivni namještaj, od najkvalitetnijeg drva – kaže Jazidžija.

O “Naprijedu” kao tvornici kvalitetnog namještaja počelo se govoriti u javnosti, ponajviše usmenom predajom.

− Bio sam oprezan, znao sam da ne smijem srljati. Ulagao sam u strojeve i ljude i stalno tražio najvišu kvalitetu naših proizvoda. Pritom smo pratili najmoderniji svjetski dizajn. Danas proizvodimo unikatan namještaj, po dizajnu jednak onome najpoznatijih svjetskih proizvođača, a po kvaliteti materijala i izrade daleko iznad onoga što stiže u Hrvatsku iz uvoza – ističe direktor i vlasnik.

U društvu najzdravijih
S takvim poslovnim potezima “Naprijed” odolijeva krizi. Jazidžija tvrdi da su trenutačno među najzdravijim tvrtkama u drvoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj.

− Hrvatska godišnje uvozi namještaja za 800 milijuna dolara. U tome vidim veliki potencijal, “Naprijed” računa na supstituciju dijela toga uvoza. Do sada smo, samo na temelju usmene predaje, dobili poslove na opremanju većeg broja najmodernijih objekata u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i drugim gradovima. Počet ćemo ulagati u marketing, ali polako, bez agresivnosti, jer cilj nam je ići čvrsto naprijed, korak po korak, a ne nekontrolirano bljesnuti i nestati – zaključuje Jazidžija.

Brojno potomstvo
Osim kao direktor i vlasnik najveće sinjske proizvodne tvrtke, Marko Jazidžija poznat je i po brojnom potomstvu. Sa suprugom je izrodio devetero djece. Do sada ih je troje zaposleno u “Naprijedu”, dvoje su studenti, dvoje gimnazijalci, a dvoje najmlađih još pohađa osnovnu školu.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA