Subota, 30.10.2010.

Obavijest

Grad Sinj je objavio natječaj za dodjelu studentskih stipendija u ovoj akademskoj godini. Grad će podijeliti sveukupno 65 stipendija uspješnim i darovitim studentima, onima lošijeg imovinskog stanja i studentima deficitarinih zanimanja. Natječaj je otvoren 20 dana. Više na www.sinj.hr

180 godina župe Gala-Gljev

Nastavlja se obilježavanje 180 godina župe Gala-Gljev. Svetu misu danas, 30. listopada, od 16 sati, a nakon toga i promociju monografije o župi Gala Gljev održat će dr.fra Luka Tomašević. U glazbenom dijelu programa nastupit  će Zbor franjevačkih bogoslova, pučko veselje će biti uz Krenicu od 18 sati nastupom kulturno umjetničkih društava, a nakon toga nastup grupe Dalmatino.

Članovi sinjskog pučkog kazališta jučer su u prepunoj dvorani Vrličkog kina održali predstavu “Državni lopov"

Članovi sinjskog pučkog  kazališta jučer su  u prepunoj dvorani Vrličkog  kina održali  predstavu “Državni lopov”. Prihod od ulaznica namijenjen je liječenju Žane Lelas koja već u utorak putuje u Njemačku na operaciju. Prikupljeno je 3 tisuće kuna.

Sport

Pred nama je iznimno zanimljiv i sadržajan sportski vikend iz kojeg najavljujemo:
Danas, 30. listopada, Junak igra utakmicu protiv Pomorca iz Kostrene početak je u 15,30 sati.

U susretu 3. HNL jug Hrvace gostuju danas, 30. listopada,  kod vodećih Raštana.

Danas, 30. listopada, se u Otoku od 15 sati igra najzanimljiviji susret 4. HNL jug gdje se sastaju OSK i Glavice.

Glavni športski događaj dana je u sinjskoj dvorani gdje se igra susret 4.kola A1 košarkaške lige između Alkara i Darde iz Osijeka.O va utakmica ima i posebni značaj jer će nakon 15-ak godina biti izravni košarkaški TV prijenos utakmice iz Sinja. Utakmicu će prenositi izravno kanal SPORT KLUB.

Udruga “Carpe Diem” danas, 30. listopada, i sutra organizira natjecanja u ekstremnim biciklističkim sportovima na području Hrvaca

Sutra u nedjelju 31. listopada 2010. godine prelazimo na zimsko računanje vremena

Sutra u nedjelju 31. listopada 2010. godine prelazimo na zimsko računanje vremena. To znači da će se, pomicanjem za 60 minuta unazad, vrijeme u 3 sata ujutro računati kao 2 sata, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Zimsko računanje vremena bit će na snazi do posljednjeg vikenda u mjesecu ožujku 2011. godine.

Hrvatska elektroprivreda s početkom zimskog računanja vremena mijenja i razdoblje važenja dnevnih tarifa za električnu energiju. Tako će se  električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21, a prema nižoj od 21 do 7 sati.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači motornih vozila, u periodu zimskog računanja vremena, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

BLAGDAN SVIH SVETIH Pojačane mjere u prometu

I ove godine prigodom obilježavanja blagdana Svih svetih, na području cijele Republike Hrvatske doći će do povećanog prometa vozila na cestama, kao i većeg okupljanja građana na grobljima.
Prosuđuje se da će promet na cestama, a posebno na prilaznim cestama grobljima, osobito biti pojačan od petka 29.listopada do utorka 02. studenog 2010. godine.
Prometna policija će pojačanim mjerama i aktivnostima nastojati osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa, te će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji narušavaju normalni prometni tok ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće, ponekad i sa vrlo teškim posljedicama.
 Policijska uprava splitsko-dalmatinska će ostvariti potrebnu suradnju s policijom Bosne i Hercegovine s ciljem dobivanja pravovremenih informacija o nailascima većih kolona vozila, kako bi s tim u vezi mogli poduzimati potrebne mjere.
Policija će također, ostvariti kontakte s odgovornim osobama na grobljima, a groblja će također obilaziti policijske ophodnje.
Apeliramo na građane da se pridržavaju prometnih propisa i zapovijedi policijskih službenika kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i kako bi svi na svoja odredišta stigli na vrijeme, ali sigurno. 
Na blagdanSvih Svetih dana  01.studenoga 2010. godine u poslijepodnevnim i večernjim satima očekuje se pojačan intenzitet prometa na svim cestovnim pravcima prema Splitu, a osobito na čvorištu ceste A1 u Dugopolju, na dionici ceste D1 Sinj-Split i ŽC 6253 Klis Grlo – Solin.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Zatvorena je državna cesta D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča.

Na Jadranskoj magistrali (D8), zbog sanacije Šibenskog mosta prometuje se naizmjence.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t, bit će u ponedjeljak, na sam blagdan Svih Svetih (1. studenog) od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).

SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. UKLJUČITI KRATKA SVJETLA BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST (od 31. listopada, u zimskom razdoblju, ona su obavezna)
3. SMANJITI BRZINU VOŽNJE
4. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
5. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
6. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. UPALITI DNEVNA ILI KRATKA SVJETLA (početkom računanja zimskog vremena (31. 10.) ona su obavezna).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM.
4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.
IZVOR: HAK