Petak, 30.10.2009.

Dodijeljeni treći Oskari humanosti!

Split, 29. listopada – U prepunoj dvorani Grand Dalmacija hotela Le Meridien Lav, u organizaciji MUOSID-a, zaklade Kap za slap i Rotary kluba Split Plus, a u produkciji agencije Libor, održana je završna večer humanitarnog projekta DODIR DOBROTE, koji je ove godine realiziran uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U centralnom dijelu  večeri  dodijeljene su skulpture «Dodir dobrote 2009.», tvrtkama i osobama,  koje su prema  podacima dostavljenim zakladi KAP ZA SLAP, pokazali iznimnu kvalitetu svog humanitarnog djelovanja u proteklih godinu dana.

U znak zahvalnosti za cjelogodišnji humanitarni rad svih ljudi dobre volje, ova večer nije bila zamišljena kao još jedno prikupljanje donatorskih sredstava već je želja organizatora bila da  u opuštenoj i toploj atmosferi odaju priznanje i iskažu zahvalnost ukupnom humanitarnom djelovanju  na ovim prostorima.

Kako je istakao Ante Raos, upravitelj Zaklade Kap za slap, cilj projekta DODIR DOBROTE je poticanje sustavnosti u humanitarnom djelovanju, ali i poticanje  donatora  da najdirektnije odlučuju kome i na koji način žele pomoći kao i  prezentacija  što veće transparentnosti korištenja doniranih sredstava. Ovom se plemenitom cilju odmah na početku večeri pridružio i sam domaćin svečanosti Le Meridien Lav hotel odlukom da preuzme troškove organizacije večere, svih posluženih pića kao i troškove noćenja za goste koji su samo za ovu prigodu stigli iz drugih krajeva Hrvatske.

Kako se priznanja «Dodir dobrote» s pravom nazivaju oscarima humanosti, i samoj dodjeli su prisustvovale brojne poznate osobe iz javno – društvenog života. Tako su se među prezenterima  na velikom platnu pojavili ; Ariana Čulina, Stipe Božić, Marijan Ban, Čubi, Giulianno, Dino Rađa, Mladen Badovinac, i mnogi drugi , među gostima na svečanosti ; Slaven Bilić, Oliver Dragojević, Zlatan Zuhrić Zuhra, Aljoša Asanović, Lvky, Željko Jerkov, župan Splitsko dalmatinski Ante Sanader, gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić,  gradonačelnik Kaštela Joško Berket i brojni drugi gosti, a prisutne je putem vide linka pozdravio i Princ Luitpold od Bavarske.

Ovogodišnji dobitnici priznanja Dodir dobrote su:

Posebno priznanje Van  konkurencije:
- Split Stars Team ili Humane Zvijezde Splita – za svoje kontinuirano humanitarno djelovanje koje traje već 11 godina
U standardnoj konkurenciji:
U kategoriji Fizičke osobe – Tonći Medić
U kategoriji  Neprofitne organizacije i udruge - Rotary klub Zagreb Kaptol
U kategoriji institucije od šireg društvenog značaja – Zaklada Adris
U kategoriji   Sustavi  obrazovanja  - Berlitz jezični centar
U kategoriji Financijske institucije -       SPLITSKA BANKA  - Societe Generale
U kategoriji  Proizvodne tvrtke -       Cemex Dalmacijacement
U kategoriji Tvrtke u graditeljstvu – Kamgrad d.o.o. Zagreb
U kategoriji Turističko ugostiteljske i uslužne tvrtke – Ilirija d.d Biograd na moru
U kategoriji investicijske tvrtke - Dalkoning
U kategoriji hotelske kuće – Le Meridien Lav

Ukupni poredak
3. CEMEX Dalmacijacement
2. Zaklada Adris
1.  Splitska banka  - Societe Generale

Humanitarno djelovanje dobitnika centralnog priznanja večeri službeno je nemoguće vrednovati, naprosto stoga jer je sa svojim dobročinstvima živio i djelovao na toliko raznih načina i to znatno  prije nego li je pokrenut  DODIR DOBROTE .
Organizator je kao i 2007. kada je ovo priznanje dodijelio Robertu Pauletiću te prošle godine kada je laureat postao Zlatan Stipišić Gibonni  i ovaj put pribjegao metodi  koja se ne mjeri znanstvenim postupcima , već je zasnovana isključivo na mjerenju emocija.
U jedinstvenoj kategoriji Dobročinstvo koje se živi, priznanje  je dobio Slaven Bilić

Primajući priznanje Slaven Bilić je priznao kako je nezadovoljan količinom vremena kojeg posvećuje humanitarnom radu jer smatra da bi se trebao čak i više angažirati, no razne obveze mu često odvrate pažnju od takvih angažmana.  Svjestan je da činjenica što je javna osoba razlog što se o njegovom humanitarnom radu zna više no o radu ostalih, takozvanih „malih ljudi“ stoga je pozvao je sve prisutne da se svakodnevno osvrnu oko sebe i pomognu koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Na kraju moramo istaknuti kako nije presudno jesu li ovogodišnji dobitnici priznanja dali najviše u humanitarne svrhe, ali su svakako njihova dobročinstva uzvraćena s najviše zahvalnosti.
Isticanjem  od strane udruga i pojedinaca koji su slali svoje podatke želeći im se još jednom zahvaliti, ti su dobročinitelji na ovoj svečanosti postali ovogodišnji ambasadori humanosti koji će promovirati ovu ideju slijedećih godinu dana.

Predsjednik RH Stjepan Mesić sutra, 31. listopada, u posjetu Sinju

Predsjednik RH Stjepan Mesić sutra, 31. listopada, će posjetiti Sinj. Razlog posjeta je otkrivanje obnovljene ploče sinjskom partizanu i logorašu Anti Bakotiću–Baki. Protokolarni dio počinje u 13 sati u Gradskom kinu gdje će se održati skup o Anti Bakotiću Baki na kojem će govoriti  predstavnici  Udruge antifašista Sinja, prof. dr. Ivo Goldstein, predsjednik Stjepan Mesić i sinjski gradonačelnik Ivica Glavan. Poemu “Jama” Ivana Gorana Kovačića recitirati će akademik Jakša Fiamengo  koji će i voditi program, a nastupiti će i klapa Sinj. Nakon skupa predsjednik Mesić otkriti će  obnovljenu spomen ploču koja je  postavljena na pročelju rodne kuće Ante Bakotića na dnu Pijace, na križanju Trga kralja Tomislava i Ulice Put peškarije.

Kukuzovac na "Nordijskim danima"

U zagrebačkom hotelu “Esplanada”, od 2. do 4. studenoga održat će se 6. po redu “Nordijski dani” na kojima će se, u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, potencijalnim investitorima s nordijskog područja, ali i Hrvatske i njezina okružja, predstaviti Gospodarska zona Kukuzovac, s naglaskom na sve pogodnosti ulaganja, uključujući i uvjete rada u bescarinskoj zoni.
Cilj je Sinjana privući investitore koji bi na Kukuzovcu gradili gospodarske sadržaje i osigurali otvaranje novih radnih mjesta.
Nordijske dane” u Zagrebu organiziraju Nordijska gospodarska komora, veleposlanstva Danske, Norveške i Švedske te Trgovačko vijeće Švedske i Islanda. Očekuje se sudjelovanje najmanje 60 tvrtki s nordijskog prostora i oko 400 različitih sudionika iz Hrvatske i šire regije.
T. Paštar / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA 

Pristiglo deset ponuda na natječaj koji je objavljen 25. rujna za prodaju i pravo građenja na građevinskom zemljištu u Gospodarskoj zoni Kukuzovac

Na natječaj koji je objavljen 25. rujna za prodaju i pravo građenja na građevinskom zemljištu u Gospodarskoj zoni Kukuzovac pristiglo je deset ponuda. Prema riječima dogradonačelnice Elene Perković-Paloš sve ponude su pravovaljane i sadrže sve kriterije natječaja, a među ponudama su i tvrtke za proizvodnju hrane, eletroinstalcijske djelatnosti i druge djelatnosti. Prema ponudama ukupno bih ovih deset tvrtki zapošljavalo  oko 450 radnika, a od toga više od 300 bilo bih novih radnika.

Obavijest

U dvorani Gospe Sinjske s početkom u 19,00 sati večeras će biti predstavljanje knjige dr. fra Ante Vučkovića „Imena i riječi“ nakladnika „Svijetla riječi“. O ovoj knjizi govorit će dr. fra Ante Akrap, dr. Inga Tomić Koludrović,u rednik knjige dr.fra Ivan Šarčević i sam autor. Program će voditi Silvana Burilović, a u glazbenom dijelu nastupit će Inga Šarić i Joško Delić.

Obavijest

Grad Sinj isplaćuje novčane pomoći za ogrjev korisnicima stalne pomoći Centra za socijalnu skrb. Županija Splitsko–dalmatinska osigurala je sredstva u iznosu od 950,00 kuna po nositelju pomoći. Isplata će se vršiti uz predočenje osobne iskaznice u zgradi gradske uprave, soba br. 37, od 12,00 do 15,00 sati. Sredstva za ogrjev također se predižu i u gradskim prostorijama u Trilju za korisnike s područja grada Trilja.

Obavijest

Povodom 800. obljetnice utemeljena Franjevačkog reda i 33. obljetnice polaganja svečanih redovničkih zavjeta fra. Frane Botice, sutra, 31. listopada, će se u 11,00 sati u Velikoj Rudi kod zaseoka Bitunjci blagosloviti kapelica u čast svetog Franje

Svetkovina Svih Svetih

U nedjelju je blagdan Svih svetih. Uoči blagdana koji se slavi u naselju Gala, večeras će se održati večer folklora koji će početi u 18 sati ispred mjesne crkve, a nastupit će HKUD Dinara iz Livna, KUD Tijara iz Tijarice i domaćin KUD Krenica. Uoči samog blagdana sutra, 31. listopada, će biti krunica koja počinje u 15 sati, a pola sata poslije i ispovijed. Svečano misno slavlje na sam blagdan je u nedjelju u 10,30 sati. Procesiju i svetu misu predvodi i propovjeda  prof. fra Ante Čovo.

Obavijest

Sutra, 31. listopada, će se s početkom u 19 sati u prostorijama općine Dicmo održati izborna skupština općinske organizacije HSS-a. Tim povodom pozivaju se svi članovi stranke iz Dicma da nazoče ovoj izbornoj skupštini.

Sport

U okviru 12. kola 3. HNL jug danas, 30. listopada, se u Metkoviću u 14,30 sati sastaju Neretva i Hrvace, a zbog ovotjedne stanke drugoligaš Junak danas u 14,30 sati na Gradskom stadionu igra prijateljski susret s Mosorom.

Danas, 30. listopada, u okviru 4. kola A2 košarkaške lige u Zadru se sastaju Poličnik i triljska Cetina. Košarkaši Alkara svoj susret igraju sutra, 31 listopada, u Solinu protiv Solina.

Sutra, 31. listopada, će se u Makarskoj odigrati zaostala utakmica 4. kola druge Hrvatske rukometne lige između Makarske i ŽRK Sinja. Dodajmo ovomu i vijest kako će se u srijedu u Sinju u 19,30 sati odigrati finale Županijskog kupa između ŽRK Sinj i Split.

Kronika 92

Jučer, 29. listopada, oko 19.45 sati, u Glavičkoj ulici u Sinju, 36-godišnjak je u alkoholiziranom stanju (odbio alkotest) narušavao JRiM. Prilikom policijskog postupanja, nogom je udario u prsište jednog pol. službenika, dok je drugog ugrizao za ruku. Navedeni je priveden u PP gdje je zadržan do otrježnjenja te mu slijedi prekršajna i kriminalistička obrada.
IZVOR: PU SD