Četvrtak, 30.09.2004.

ZAVOD ZA ZAPOšLJAVANJE O NEZAPOSLENOSTI

U sinjskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavljen je pad broja nezaposlenih osoba. U kolovozu ih je evidentirano ukupno 3 tisuće 267, što je manje za 19 u odnosu na srpanj ove godine, odnosno za 247 u odnosu na kolovoz prošle godine. U kolovozu je iz evidencije zaposleno 86 osoba, iz ostalih razloga su brisane 102 osobe, a novoprijavljenih je 169. Na evidenciji zavoda u kolovozu je bilo 340 branitelja Domovinskog rata.

šTRAJK UPOZORENJA

Postupak mirenja sindikata školstva i znanosti s Vladom nije uspio, te su čelnici triju većinskih sindikata znanosti i školstva potvrdili da će se na Svjetski dan učitelja, 5. listopada održati jednodnevni štrajk upozorenja. Sindikati traže povećanje plaća radi zaostajanja za drugim plaćama u zemlji, promjenu odnosa vlasti prema toj djelatnosti , stvaranje prosvjetne politike, kao i politike prema prosvjeti.

NOVI ZAKON O PRAVIMA BRANITELJA

Novi prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Vlada će razmatrati idućeg tjedna na sjednici u Poreču.
Braniteljske su udruge dale još nekoliko prijedloga na prijedlog novog zakona. To će idućih dana biti ugrađeno u zakon, objasnio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Udruge su neprihvatljivim ocijenile nedovoljno jasan termin početka i završetka Domovinskog rata, koji je u novom zakonskom prijedlogu sveden na razdoblje od 1991. do 1995. godine. Također se traži da se u novi zakon uvrsti jednokratna povlastica za uvoz automobila za one branitelje koji tu povlasticu do njezina ukidanja 2001. godine nisu iskoristili . Zahtijevaju i oslobađamnje od plaćanja participacije na zdravstvene usluge za sve hrvatske branitelje, a ne samo ratne vojne invalide.

Braniteljske udruge traže i povećanje iznosa najniže mirovine na iznos od 60 % od prosječne plaće zaposlenih u RH, umjesto zakonskog prijedloga da iznosi 45 %.

CRNA KRONIKA

U noći s utorka na srijedu, u vremenu od 23,00 do 01,00 sat nepoznati je počinitelj u Trilju, u Dubrovačkoj ulici, izvršio dvije provale u dva osobna vozila marke Golf tip 2 iz kojih je otuđio auto radio kazetofone s Cd-om. Ukupna materijalna šteta iznosi 2 tisuće 400 kuna.

Tijekom jučerašnjeg dana u Trilju je u dva slučaja oduzeto ukupno 440 piratskih Cd-a i 60 komada piratskih audio kazeta raznih izvođača. Navedeni predmeti su oduzeti a protiv dvije osobe je ponesena kaznena prijava zbog nedozvoljene uporabe autorskog djela.

DRUžENJE UMIROVLJENIKA DALMACIJE

članovi sinjske udruge umirovljenika, kojih je više od 1 200, ukoliko ne bude konkretne pomoći od države, ove će godine ostati bez zimnice i ogrijeva. Inače, Udruga do kraja godine planira nekoliko izleta, a tajnica Marija Mučalo posebno najavljuje šestodnevno druženje umirovljenika Dalmacije koje će se održati 5. listopada u Zadru. Zainteresiranih za Druženje ima, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 821 - 262, ili osobno na adresi Put Petrovca 1, u vremenu od 8,00 do 11,00 sati.

SPORT

Jučer su igrane utakmice 6. kola županijske nogometne lige - jug. Hrvace su se s gostovanja kod NK Split vratile s pobjedom od 0 : 2, u Glavicama su neriješenim rezultatom 1 : 1 igrali Glavice i OSK, a Tekstilac je u Sinju pobijedio Trogir 1 : 0. Nakon posljednjeg kola Hrvace su na 2 mjesto tablice 1. županijske nogometne lige s 13 bodova, koliko ima i prvoplasirani Zmaj, OSK je s bodom manje na 4. mjestu, Tekstilac je s 8 bodova na 8. mjestu, a Glavice sa 6 na 11 mjestu.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 18,00 sati priakzuje se film Harry Potter, 3 dio, Zatočenik Askabana.

VRIJEME

Prevladava sunčano vrijeme s mjestimičnim slabim vjetrom. Temperatura zraka u Sinju u 8,00 sati bila je 8 stupnjeva Celzijevih, a dnevna će se kretati između 22 i 26 stupnjeva.